Smještaj u domu u Palama i uz poskupljenje najpovoljniji

Miloš Vasiljević
Smještaj u domu u Palama i uz poskupljenje najpovoljniji

PALE - Studenti koji se početkom nove akademske godine usele u Studentski centar Pale najvjerovatnije će morati da izdvoje više novca za smještaj nego lani, ali će život u “studenjaku” i dalje ostati najpovoljnija opcija, pogotovo ako se u obzir uzme da su cijene najma stanova odletjele u nebo.

Direktor Studentskog centra u Palama Marko Gajović rekao je za “Glas” da je korekcija cjenovnika neminovna, a posljedica je globalnog poskupljenja.

- Cijene smještaja i ishrane za studente u novoj akademskoj godini biće veće, ali to neće biti više od 20 odsto. Tačna cijena znaće se sredinom mjeseca nakon sjednice Upravnog odbora - kazao je Gajović.

On je istakao da je to minimalno povećanje s obzirom na sve okolnosti.

- Do sada su studenti za smještaj i hranu plaćali 140 maraka mjesečno, a ubuduće će ta cifra biti oko 165 maraka - rekao je Gajović.

On smatra da novi cjenovnik neće uticati na broj stanara, a “studenjak” će biti i dalje prva opcija kako brucošima, tako i ostalim studentima.

- Nove cijene u domovima biće i dalje mnogo pristupačnije od onih za iznajmljivanje soba tokom studija. U domovima nema računa za režije, zbog čega ovakav način života ostaje povoljan za brojnu omladinu - kazao je Gajović, dodavši da u Palama samo krevet u privatnom smještaju košta minimalno 200 maraka.

On je naglasio da se uslovi usklađuju sa potrebama korisnika, te da je studentima obezbijeđeno sve, zbog čega dom u Palama može parirati svjetskim studentskim centrima.

- Pored osnovnih uslova za život, studenti će u narednom periodu dobiti mini-teretanu na otvorenom, kafeteriju, kao internet i TV salu - rekao je Gajović.

Osim smještaja za studente, u domu mogu da odsjednu i gosti, i to po veoma povoljnim cijenama.

- Cijena noćenja je 25 maraka, a sa doručkom 30. Za polupansion treba izdvojiti 35, a 40 maraka pun pansion. To se pokazalo kao dobar potez, konkurentni smo na tržištu - kaže Gajović. 

Predsjednik Omladinskog studentskog parlamenta u Palama Momčilo Arbinja kaže za “Glas” da je poskupljenje smještaja neminovno, čega su svjesni i studenti, ali da je uprkos tome život u “studenjaku” najpovoljniji.

- Sve je poskupjelo, od peleta, ulja i drugih životnih namirnica, tako da je bilo očekivano da i cijena smještaja i hrane budu skuplje od nove akademske godine - rekao je Arbinja.

Prema njegovim riječima, studenti koji se odluče za neki od fakulteta u Palama imaće dobre uslove za studiranje, ali i kvalitetan smještaj.

- Naš studentski centar sigurno je jedan od najboljih u Srpskoj - kaže Arbinja.

Dodaje da je poskupio i najam stanova u Palama, tako da većina studenata bira studentske domove, jer je mnogo isplativije.

- Za garsonjere studenti moraju da izdvoje najmanje 250 maraka, plus režije, o većim stanovima da i ne pričamo. Iz tih razloga kreveti u Studentskom centru, siguran sam, biće ponovo popunjeni do posljednjeg mjesta - rekao Arbinja, dodavši da studente raduje najava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će studenti u jeku poskupljenja imati određene olakšice.

Foča

Koordinator za smještaj u studentskom domu u Foči Božica Matović istakla je za “Glas Srpske” da će studenti na jesen najvjerovatnije plaćati isti iznos. Navela je da raspolažu sa više od 300 dvokrevetnih soba, a studenti su za smještaj i ishranu u ovom domu mjesečno izdvajali 144 KM.

J. I.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana