Служен парастос за Србе убијене у Кравици

Срна, ATV
Служен парастос за Србе убијене у Кравици

Братунац - Ове дане, често, дочекамо у сузама - тако данас причају Срби са подручја Братунца чије су најмилије, на Божић 1993. године, убили припадници Армије Босне и Херцеговине. Само у селу Кравица, тог дана, убијено је 49 људи а 80 је рањено. Седморо Срба је нестало, од којих пет још није пронађено.

“То је наш најсветији празник и ми смо њега дочекали у сузама. И сад се сјетимо свих тиха дан од 1992. до 1995.. Муж ми је погинуо '95. Све нам је тешко, понављају се ти датуми. Дочекујемо, али свијет не види и не чује наше вапаје, нико”, каже Радмила Николић.

Оно што породице убијених Срба боли је што нико није одговарао за почињене злочине. У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици служен је парастос за Србе убијене на Божић али и остале мјештане тог села и сусједних заселака који су страдали током рата, њих укупно 158. 

“Учесници тих злодјела, кољачи, данас се слободно крећу овим просторима. Несхватљиво је да Суд БиХ не узима у обзир чињеницу да су овдје, у једном дану, убијена 49 житеља овог мјеста који су живјели у својим кућама и припремали се за прославу Божића”, Небојша Лукић, предсједник БО Братунац.

Парастос је служен  и код централног спомен обиљежја у Кравици за 3267. погинулих Срба из регије Бирач. Парастосу је присуствовао и премијер Републике Српске. Радован Вишковић каже да се злочинци морају процесуирати и да је на Божић почињен стравичан злочин над недужним становницима Кравице. 

“Не могу се они третирати као легитимни војни циљеви и да за то нико не одговара. Чак је и срамна пресуда Хашког суда који је ослободио Насера Орића и командне одговорности а рецимо сви смо могли да будемо свједоци, и гледали смо, фотографије на којима се он, на бијелом коњу, шета овдје у Кравицама тог дана. Према томе, ми ћемо као Влада РС инсистирати на томе да злочинци морају да буду приведени правди”, поручио је премијер Републике Српске, Радован Вишковић.

Припадници Армије БиХ, на Божић 1993. опљачкали су и запалили више од 600 кућа српских породица на ширем подручу села Кравица. Више од хиљаду људи остало је без дома, а без једног или оба родитеља 101 дијете. Након парастоса, коме су присуствовали и министар рада и борачко инвалидске заштите, Душко Милуновић, и изасланик предсједника РС, Миладин Драгичћевић, положени су вијенци на спомен обиљежје у Кравици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана