Скијашки центри спремни чекају снијег

Анита Јанковић
Скијашки центри спремни чекају снијег

Бањалука - Домаћи ски-центри увелико су спремни за дочек првих посјетилаца и послије првих сњежних падавина само чекају веће количине снијега као би стазе биле отворене.

На олимпијској љепотици Јахорини током викенда пало је десетак центиметара снијега, али још нема услова за скијање. Надају се температури око пет степени испод нуле како би могли произвести вјештачки снијег и припремити стазе.

- Најављене су нове падавине и чим се створе услови, стазе ће бити отворене, али за сада машине не могу изаћи на терен. Зимску сезону ћемо отворити 12. и 13. децембра, али скијање ће почети раније ако буде снијега. Уредили смо стазе, ремонтовали вертикални транспорт и очистили планину - рекла је портпарол Олимпијског центра "Јахорина" Ивана Лиздек и додала да с нестрпљењем чекају прве скијаше.

Она је истакла да предстојећа сезона обећава добру посјећеност ако је судити према раним резервацијама гостију.

- Највише резервација је из наше земље и земаља региона, али прве озбиљније сњежне падавине довешће већи прилив посјетилаца и повећати број резервација. Ове године влада веће интересовање туриста из Пољске, Мађарске, Русије и Велике Британије - каже Лиздекова и додаје да су најбројнији индивидуални страни туристи Турци.

Лиздекова наглашава да је стаза на "Пољицама" побољшана за ноћно скијање.

У скијашком друштву "Љубијски рудар" кажу да је ски-центар на Мраковици спреман и да се чека 30 центиметара снијега како би стаза могла примити прве скијаше.

- Треба нам минимално 30 центиметара природног снијега којем додајемо вјештачки ради учвршћивања и тада зимска чаролија на Козари може отпочети. Снијег који је пао током викенда је недовољан, али машине, људство и осњеживачи су спремни. само да пахуље нападају - каже предсједник "Љубијског рудара" Божо Грбић.  

Он је истакао да у овој сезони Мраковица неће понудити новитете својим гостима, али ни цијене се неће мијењати.

- Побољшали смо дјечију стазу која ће бити дужа и квалитетнија. Када би нам се поновила прошлогодишња сезона, били бисмо презадовољни. Навалу гостију очекујемо почетком јануара, са распустом - каже Грбић.

На Влашићу је током викенда пало око 40 центиметара снијега, а прве машине су већ на терену и равнају стазе у ски-центру "Бабановац".

- Поравнали смо први слој снијега који је веома квалитетан и сада чекамо нове пахуље како бисмо могли отворити стазе. Треба нам једна ноћ падавина да стаза буде спремна за наредни викенд. Надамо се да неће нагло отоплити - каже менаџер "Влашић онлајн" тима Јасмин Мехић.

Он истиче да су ране резервације већ увелико почеле за децембар.

- У многим хотелима смјештај је у новогодишњој ноћи већ попуњен и очекујемо да ће шпиц сезоне бити тада. Рани букинг одрадили су углавном гости из Србије, Хрватске и наше земље - каже Мехић и додаје да, ако је судити према прогнозама, ова сезона требало би да буде богата снијегом због чега могу очекивати већи број гостију.

Сарадња са Србијом

Олимпијски центар "Јахорина" и предузеће "Скијалишта Србије" потписали су уговор о пословној сарадњи на основу којег скијаши и бордери приликом куповине сезонске ски-карте у Србији стичу могућност да три дана узастопно бесплатно скијају на Јахорини.

- Власници сезонске ски-карте нашег центра "Јахорина" имају право на два дана бесплатног скијања у ски-центрима Копаоник, Стара планина и Торник на Златибору - каже Ивана Лиздек.

Цијене у најпосјећенијим центрима у РС

Влашић     

Дневна ски-карта        27        

Ноћно скијање         16                     

Седмодневна ски-карта   162                     

Сезонска без ноћног скијања     420

Сезонска са ноћним скијањем     490

Јахорина 

Дневна ски-карта на лифту "Пољице" 20

               на "Прачи"  25

Ноћно скијање         18

Седмодневна ски-карта   188

30 сати у сезони        190

Сезонска карта 720

Козара  

Дневна ски-карта     15

Ноћно скијање       13

Полудневна ски-карта  8

Дјечија ски-карта      7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана