Сјећање на славне претке: Окупљање Планојевића из Мркоњића надомак Рогатице

С. М.
Сјећање на славне претке: Окупљање Планојевића из Мркоњића надомак Рогатице

РОГАТИЦА - У селу Мркоњићи надомак Рогатице ових дана окупило се више од 70 Планојевића. Уз малобројне домаћине који и данас живе на огњишту дошли су и они из више мјеста у Србији, Црне Горе, али и Канаде и Америке, како би се присјетили својих славних предака и традиције.

Међу окупљенима је и био свештеник Јово који је на породичном гробљу, пред бројном родбином код гроба њиховог родоначелника Васе рођеног око 1815. године, одржао надахнуту бесједу, у којој је споменуо већину предака породице којима је одата пошта прислуживањем свијећа.

Дружење Планојевића настављено је уз иће, пиће и музику на Борикама у згради адаптиране старе основне школе која се налази у порти цркве чијем отварању је почетком 20. вијека пуно допринијела и породица Планојевић.

Планојевићи су у Мркоњићима свили гнијездо крајем 18. вијека из кога се касније изродила бројна и позната породица.

Заслуга за то је прије свега, речено је на првом саборовању породице, родоначелника Васе, који је ради црне пути добио надимак “Чађо”. Васо други рођен је 1883. године и био је, записали су хроничари, један од најпознатијих и најпризнатијих Планојевића. Мало је школован, али је био веома интелигентан и предузимљив човјек. Сељак, добар домаћин и пољопривредник, хуманиста и политичар, односно дугогодишњи предсједник општине Борике и посланик у скупштини Краљевине Југославије. Његовом заслугом изграђена је и 1910. године освећена црква на Борикама и основна школа у Сјеверску. Заслуге Васи, који је овоземаљски живот окончао 1975. године, припадају и за то што је породица Планојевић пред почетак Другог свјетског рата стекла велико богатство, а и зато што је више од 30 Планојевића завршило факултет или неку другу високу школу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана