Sjećanje na slavne pretke: Okupljanje Planojevića iz Mrkonjića nadomak Rogatice

S. M.
Sjećanje na slavne pretke: Okupljanje Planojevića iz Mrkonjića nadomak Rogatice

ROGATICA - U selu Mrkonjići nadomak Rogatice ovih dana okupilo se više od 70 Planojevića. Uz malobrojne domaćine koji i danas žive na ognjištu došli su i oni iz više mjesta u Srbiji, Crne Gore, ali i Kanade i Amerike, kako bi se prisjetili svojih slavnih predaka i tradicije.

Među okupljenima je i bio sveštenik Jovo koji je na porodičnom groblju, pred brojnom rodbinom kod groba njihovog rodonačelnika Vase rođenog oko 1815. godine, održao nadahnutu besjedu, u kojoj je spomenuo većinu predaka porodice kojima je odata pošta prisluživanjem svijeća.

Druženje Planojevića nastavljeno je uz iće, piće i muziku na Borikama u zgradi adaptirane stare osnovne škole koja se nalazi u porti crkve čijem otvaranju je početkom 20. vijeka puno doprinijela i porodica Planojević.

Planojevići su u Mrkonjićima svili gnijezdo krajem 18. vijeka iz koga se kasnije izrodila brojna i poznata porodica.

Zasluga za to je prije svega, rečeno je na prvom saborovanju porodice, rodonačelnika Vase, koji je radi crne puti dobio nadimak “Čađo”. Vaso drugi rođen je 1883. godine i bio je, zapisali su hroničari, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih Planojevića. Malo je školovan, ali je bio veoma inteligentan i preduzimljiv čovjek. Seljak, dobar domaćin i poljoprivrednik, humanista i političar, odnosno dugogodišnji predsjednik opštine Borike i poslanik u skupštini Kraljevine Jugoslavije. Njegovom zaslugom izgrađena je i 1910. godine osvećena crkva na Borikama i osnovna škola u Sjeversku. Zasluge Vasi, koji je ovozemaljski život okončao 1975. godine, pripadaju i za to što je porodica Planojević pred početak Drugog svjetskog rata stekla veliko bogatstvo, a i zato što je više od 30 Planojevića završilo fakultet ili neku drugu visoku školu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana