ШГ “Оштрељ-Дринић” у плусу 152.000 марака

Милијана Латиновић
ШГ “Оштрељ-Дринић” у плусу 152.000 марака

ДРИНИЋ - Шумско газдинство “Оштрељ-Дринић” из Дринића испливало је из проблема и захваљујући доброј организацији, домаћинском пословању и залагању запослених за девет мјесеци ове године остварило добит од 152.000 марака.

Ово газдинство има 219 радника и највећи је послодавац у повратничкој општини Дринић, а осим домаћег, запошљава и велики број становника из сусједне општине Босански Петровац, тако да у великој мјери доприноси останку и опстанку повратника. У протеклим годинама суочавали су се са бројним проблемима и смјенама руководиоца. Од половине фебруара ове године на челу газдинства је инжењер шумарства Сретко Станковић, кадар СНСД-а  који је на мјесто директора дошао након смјене бивше директорице Далиборке Керезовић из ДНС-а.

- Прошла година је у сваком смислу била тешка и изазовна, потражња за сортиментима није била у складу са планом и очекивањима, па су се стварале залихе. Упркос свему наше газдинство је имало позитиван резултат, али се нагомилало неизмирених обавеза. Затекао сам дуг од око 450.000 марака према општини за накнаду за коришћење шума за прошлу годину као и обавезе од 813.000 КМ према добављачима - рекао је Станковић. Обавезе према добављачима смањене су за око 600.000 марака, док је локалној заједници исплаћен сав лањски дуг и све обавезе су измирене закључно са крајем септембра ове године.

- У овој години смо уплатили општини око 900.000 марака, што није мало. Оно на шта смо ставили акценат су наши дрвопрерађивачи и ниједна пилана у општини у протеклом периоду није оскудијевала са сировином. Дали смо им више трупаца него икада раније - истакао је Станковић. Подсјетио је да је за ову годину етат производње шумских дрвних сортимената ШГ “Оштрељ-Дринић” 79.000 кубика. Када је дошао на мјесто директора Станковић је затекао око 11.000 кубика залихе, што је за ових девет мјесеци смањено на око 7.500 кубика. Нагласио је да се плате и доприноси исплаћују на вријеме те да су све обавезе према држави измирене са 30. септембром, што ће бити приоритет и убудуће.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за ресор шумарства и ловства Горан Зубић појаснио је за “Глас” да је с обзиром на етат производње шумских дрвних сортимената ШГ “Оштрељ-Дринић” веома важан привредни субјекат у оквиру предузећа “Шуме РС”.

- У протекле двије или три године било је проблема у пословању овог газдинства у смислу организације рада, тако да су с времена на вријеме били на граници позитивног пословања. Међутим, у овој години ситуација је другачија. За девет мјесеци су извршили производњу са око 100 одсто. Осим тога, када поредимо цијене које су остварили продајом сортимената види се да су постигли више у односу на план за три или четири марке, а више су и у односу на исти период прошле године - рекао је Зубић.

Осим тога, додао је Зубић, видљиво је да су за ових девет мјесеци смањили постојеће залихе дрвних сортимената у шуми, а смањен је и дуг према добављачима, те сустигнуто плаћање пореза, доприноса и заосталих плата.

- Редовно плаћају накнаду општини за коришћење шума на том подручју. Утврдили смо да је добит ШГ “Оштрељ-Дринић” за период од јануара до краја септембра ове године више од 150.000 марака и очекујемо још бољи резултат на крају године. Уколико успију у потпуности испунити план, а назнака је да хоће, очекујемо већу добит. Задовољни смо тренутним стањем у овом газдинству - истакао је Зубић. Нагласио је да је људски фактор пресудан у сваком пословању, па тако и у шумарству.

- Домаћинско пословање донијело је боље резултате - рекао је Зубић и додао да је планирано да ресорни министар Борис Пашалић са сарадницима ускоро посјети ово газдинство.

Запошљавања

Сретко Станковић је рекао да је предузећу потребан квалитетан и квалификован кадар како би постизали још боље резултате.

- Очекујемо пријем три шумарска инжењера и три шумарска техничара до краја године - рекао је Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана