Сезонци остају празних руку

Милијана Латиновић
Сезонци остају празних руку

Бањалука - Лоше временски услови овог прољећа, а првенствено мраз, осим што су наштетили већини пољопривредних култура, срушиле су наде сезонским радницима да ће бербом воћа и поврћа доћи до пристојне зараде.

Послови окопавања, а касније брања разних култура најзаступљенији су од прољећа до краја јесени, а шансу за зараду у томе виде бројни незапослени, студенти, али и средњошколци.

У сезони, када је берба воћа у пуном јеку воћари за дан бербе плаћају између 30 и 40 марака, плус храна и превоз. Судећи према првим процјенама, кише, хладноћа и мраз могли би да смање обим посла, а самим тим и дневнице које вјероватно неће прелазити 30 КМ.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да радници већ сада зову у страху да ће остати без посла, јер је многима то једина шанса за зараду. Додаје да највише сезонских радника долази са југа Српске, из Требиња.

- Највише сезонских радника ангажујемо у сектору воћарства, а с обзиром на то да је мраз уништио скоро 2.000 хектара и да појединих врста воћа неће бити ни за пекмез, многи радници који су годинама долазили код нас, остаће без посла - рекао је Дојчиновић.

Каже да се нешто боља ситуација може очекивати на територији Семберије и Мајевице.

- Ту се шљива доста добро држи, мада су засади нешто мањи, па већину послова обављају чланови породице и не ангажују сезонце - истакао је Дојчиновић.

Посла за сезонске раднике већ сада има на подручју Лијевче поља. Пољопривредник Душко Бањац каже да је у току изношење расада на њиве, а за десетак дана почеће и вађење младог кромпира.

- Посла у пољопривреди има током цијеле године. Кад је ријеч о садњи поврћа, један хектар обрадиве површине потребно је десет радника - истакао је Бањац.

И у Семберији највише посла за сезонце има у области повртарства.

- Вријеме нам не иде наруку, киша пада сваки дан, па је и мали број радника ангажован на њивама. Приводимо крају садњу паприке, парадајза и краставаца, затим слиједе окопавање и берба - рекао је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић додавши да је дневница за сезонце у Семберији између 25 и 30 КМ, плус храна.

Пластеници

Радници ангажовани у пластеничкој производњи углавном су плаћени по сату. Срђан Драгомировић из Српца производи парадајз на 8.000 квадрата, а у вријеме бербе потребно му је најмање десет радника.

- Људи беру између осам и десет часова дневно, а сатница је три марке плус оброк - рекао је Драгомировић и нагласио да ће берба парадајза почети првог јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана