Шерег Иловa - Село инжењера и професора

Бране Радуловић
Шерег Иловa - Село инжењера и професора

Прњавор - Иако нема ни статус мјесне заједнице, Шерег Илова код Прњавора је по једном показатељу село са највише образованих мјештана у РС, а можда и шире.

У свакој другој кући живи бар по један мјештанин који је завршио факултет. Лепеза занимања је веома широка, а село се може похвалити правницима, економистима, инжењерима, али и великим бројем оних који су одлучили да радни вијек проведу са ђацима и студентима, па из Шерег Илове потичу многи професори. Академски образовани становници чине дугу листу оних који су рођени овдје, а раселили су се по свијету, јер им посна земља није обећавала сигурну егзистенцију.

Као и у осталим мјестима, и у Шерег Илови присутна је миграција. Млади одлазе да уче, да се усавршавају у науци и да с поносом носе име краја у којем су рођени. Некада је ово село било познато по шеретима и мудрим људима, који су се знали шалити на свој, а још више на туђи рачун. До почетка Другог свјетског рата овај крај су насељавали бројни Нијемци, од којих су мјештани учили занате, а највише су напредовали у грађевинарству. Прије педесетак година почели су да се разилазе. Проналазили су, као цијењени зидари и тесари, посао у иностранству. Одлазак није значио да не воле завичај. Напротив, ишли су да зараде како би уредили домаћинства, набавили механизацију. Они млађи, размишљали су другачије, али са истим циљем. Жељели су да се школују, јер оранице шерешких брежуљака нису много обећавале. Мјештани се слажу да када би се у Шерегу правио споменик, као симбол села, онда би то могла бити школска клупа, табла или књига. Међу њима су и дипломирани правник Љубомир Китић и његова супруга Ранка, магистар геодезије, а њихов син Никола је магистар фармације.

- Сљедећа степеница је докторат. Факултет сам завршио у Грацу, а иако сам далеко од куће, често размишљам о родитељима, пријатељима, мом Шерегу - каже Никола, који је неколико слободних јулских дана провео у Прњавору.

Више од 60 академски образованих људи чине ово село јединственим, а двадесетак студената представља потенцијал Шерег Илове, у којој су рођени и којима се њихови родитељи могу поносити. И  све то у селу са тек 120 домаћинстава.

Старија генерација

Истражујући имена академски образованих мјештана, дошли смо до сазнања да их предводи Миливоје Китић, дипломирани инжењер пољопривреде, рођен 1940. године, данас пензионер. Међу познатијим Шережанима старије генерације био је и професор физике Радивоје Гуњевић, који је умро прије неколико година. Драго Сувајац, инжењер грађевине, завршио је радни и животни пут у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана