Семберски предузетници јачи од короне

Љиљана Алексић
Семберски предузетници јачи од короне

БИЈЕЉИНА - Упркос изузетно тешкој години за пословање усљед пандемије вируса корона, предузетништво у Семберији није пало на кољена, а овај сектор, како показује статистика, забиљежио је добре резултате.

Према подацима Одјељења за привреду града Бијељина током 2020. године настављен је тренд већег броја пријављених у односу на број одјављених предузетничких радњи. На крају прошле године у Бијељини је било регистровано 1.866 активних предузетника, што је за 12 више него годину раније.

- Овај податак заиста радује, храбри и буди наду у боље сутра, јер су наши предузетници међу ријеткима, не само у Републици Српској него и БиХ, па и окружењу, који се, послије свих недаћа, изазова и тешкоћа које су их неочекивано задесиле, могу похвалити оваквим резултатом - рекао је извршни директор Занатско-предузетничког удружења “Предузетник” Милорад Стевић.

Према његовим ријечима, званични подаци показују да је током прошле године одобрење за рад добило 257 предузетника, међу којима чак 72 занатско-предузетничке радње више у односу на годину раније, док их је за стално одјављено 185.

- Право на привремени престанак рада током године користила су 253 предузетника, а 31. децембра 2020. године у том статусу било их је 88, док је наставак рада пријавило 46 предузетника. Надлежни орган Градске управе по службеној дужности одјавио је 36 предузетника - рекао је Стевић.

Након дужег низа година у структури дјелатности занатске радње преузеле су примат над трговачким на подручју Бијељине.

- Трговина је годинама била област број један у Семберији, а сада можемо истаћи да се занатство враћа, јер је у овој области пријављено 67, а одјављене су 43 радње. Иначе занатство, као и трговина, чине 32 одсто од укупног броја активних предузетника у граду. У трговини је лани било 63 пријављених, а 67 одјављених радњи. У угоститељству је тај однос готово изједначен па је 52 пријављених, а 50 одјављених, што је и било очекивано, с обзиром на све тешкоће које су задесиле ову дјелатност - наводи Стевић.

Поред помоћи локалног Удружења “Предузетник” на подручју Бијељине сваке године Агенција за развој малих и средњих предузећа кроз јавне позиве финансира предузетнике.

У овој агенцији кажу да су упркос свим изазовима успјели да реализују план рада током 2020. године, у којем су и два јавна позива с циљем помоћи предузетницима, који су се односили на услужне дјелатности и производњу.

- На подручју Бијељине имамо највећи број тих субјеката и хтјели смо да им путем тих јавних позива помогнемо и пружимо подстицајна средства током пандемије - рекла је директорица Агенције за развој малих и средњих предузећа Татјана Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана