Семберски пољопривредници на мукама: Купус бацају у смеће јер га немају коме продати

Љиљана Алексић
Семберски пољопривредници на мукама: Купус бацају у смеће јер га немају коме продати

БИЈЕЉИНА - Пољопривредни произвођачи из Семберије ове су године засијали веће површине, надајући се добром роду и заради, посебно на домаћем тржишту, али им је пандемија вируса корона помрсила планове па је због слабе потражње купус умјесто на полицама маркета и пијацама завршио у смећу.

Семберија је од давнина позната по узгоју поврћа, првенствено купуса, паприке и парадајза, па се многи домаћини одлучују управо за производњу ових врста поврћа. Иако је купус био спреман за тржиште због слабе потражње многи пољопривредници били су принуђени да парцеле на којима је засађена ова биљка заору.

Бијељински пољопривредници су огорчени јер им је како кажу, сав труд и рад пропао. Један од њих је и Мирсад Црногорац из Јање код Бијељине.

- Био сам принуђен да цијелу парцелу под купусом преорем иако сам имао врхунски квалитет и добар род. Морао сам потањирати зато што немам никакве рачунице изузев да дам у бесцјење, јер када све саберем амбалажа је тренутно скупља од купуса. Двије марке је картон купуса, а сама амбалажа је марка и то се није исплатило - каже Црногорац.

Пољопривредна задруга “Агрофармер” из Јање настоји помоћи локалним произвођачима откупом тржишних вишкова. План је да ове године откупе око 5.000 тона поврћа од својих коопераната.

- Увијек је лакше произвести него продати. Немамо уговорену производњу и откуп у Семберији, тржиште није уређено, па већина произвођача иде у непланску производњу па шта тржиште донесе. Произвођачи су суочени са пандемијом, па имамо проблема са пласманом поврћа које доспијева за продају. Таман је дошао ред на наплату и до поврата уложених средстава, али купус се тањира на већини имања, јер повртари немају рачуна да сијеку главице за продају - каже директор “Агрофармера” Мујо Богаљевић.

Он каже и да продаја лука али и других врста поврћа иде отежано.

- Потражња је јако слаба. Нема ни наших људи из дијаспоре, који су значајни потрошачи. Не раде ни ресторани који су куповали веће количине поврћа, све је десетковано. Упитно је како ћемо завршити ову годину - каже Богаљевић.

Поред Јање, познатог повртарског краја и семберско село Црњелово од давнина је познато по великој производњи семберског купуса. И тамошњи домаћини сабирају штету. Кажу додатно су погођени пандемијом јер нема извоза, не организују се славља незаобилазна у ово доба године, као и бројне манифестације, гдје је купус незаобилазан на менију.

У Пољопривредној задрузи “Повртларство” која се бави организованим откупом поврћа и воћа од домаћина кажу да посао слабо иде.

- Нема великих скупова, свадбени салони не раде, ресторани раде смањеним капацитетом. Потрошња свјежег купуса, поготово у овом периоду која је фокусирана на ту врсту продаје, је далеко испод уобичајене - каже директор пољопривредне задруге из Црњелова Мићо Живић.

Агрономи

Агрономи који сарађују са пољопривредницима свјесни су њихових мука.

- Ове године производња је била јако добра, али пољопривреду увијек прате проблеми. Сваки дан се сусрећем са незадовољством произвођача, јер немају гдје да пласирају своје производе због слабе потражње, а додатно их гуши увоз - каже агроном Горана Којић из Пољопривредне задруге “Агрофармер”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана