Салу нема 18 основних школа

Милијана Латиновић
Салу нема 18 основних школа

Бањалука - Чак 18 централних основних школа у Српској нема салу за извођење наставе физичког васпитања, подаци су Министарства просвјете и културе РС.

Због тога се ови часови неријетко изводе у адаптираним учионицама, општинским дворанама или напољу, ако то дозвољавају временски услови.

У Основној школи "Иво Андрић" у Кулашима код Прњавора кажу да имају све неопходне реквизите, али да наставу физичког васпитања тешко изводе без сале.

- Веома често се дешава да се часови из других предмета надокнађују у термину за физичко васпитање - рекли су у школи у Кулашима.

Са сличним проблемом годинама су кубурили и ученици Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Требињу.

- Од рата школа није имала салу, па се настава из овог предмета одржавала на спортским или другим неусловним теренима, па чак и на ливади покрај школе. Тек ове године смо добили салу - истакли су у овој школи.

Љекар Младен Шукало каже да је физичка неактивност најчешћи узрок појаве лошег тјелесног држања, кривљења кичме, гојазности и проблема са видом.

- За правилно развијање дјеце неопходно је што више физичке активности, здрава исхрана те развијање позитивних ставова о животу и здрављу уопште - рекао је Шукало.

Тога су свјесни и у бијељинској Основној школи "Свети Сава", гдје влада велика заинтересованост основаца за спортске секције - фудбал, одбојку, кошарку, рукомет и гимнастику.

- Ученици другог, трећег и четвртог разреда физичко васпитање имају по три часа седмично, а од петог до деветог по два часа. Због мајских поплава фискултурна сала нам је неупотребљива, па импровизујемо када је ријеч о извођењу наставе из овог предмета - истичу у овој школи.

У бањалучкој Основној школи "Георги Стојков Раковски" посебно наглашавају добру сарадњу са родитељима ђака који помажу приликом обезбјеђивања неопходних реквизита.

- Неопходно је унаприједити наставу физичког васпитања увођењем наставника физичког васпитања у наставу у четвртом и петом разреду - рекли су у школи "Георги Стојков Раковски".

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС су истакли да је протеклих година изграђено 16 фискултурних сала, за шта је из Развојног програма РС обезбијеђено 8,38 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана