Рунић: Кантонална Влада обезбиједила осам одсто потребних средстава за реконструкцију водовода

Срна
Foto: гс

ДРВАР- Влада ливањског кантона одобрила је општини Дрвар 42.640 КМ за почетак реконструкције водовода од Сопића ограде до Раскршћа, што је друга фаза реконструкције водоводне мреже у урбаном дијелу, рекла је Срни начелник ове општине Душица Рунић.

„Укупна вриједност овог пројекта износи 534.634 КМ, што значи да је ресорно кантонално министарство обезбиједило осам одсто укупно потребних средстава“, навела је Рунићева.

Према њеним ријечима, од 2019. године општина Дрвар је из средстава гранта Србије у првој фази реконструкције водовода до сада уложила 335.457 КМ.

„Урађена је пројектна документација, реконструисано извориште Точкови и тренутно се изводе радови на реконструкцији водоводне мреже од изворишта до резервоара Сопића ограда. Од овог гранта ћемо преостала средства уложити и у почетак радова у другој фази, али то ће бити недовољно да се заврши овај веома важан инфраструктурни пројекат јер је ријеч о реконструкцији водовода старог више од пола вијека којим водом снабдијева готово 80 одсто становништва у урбаном дијелу општине“, појаснила је Рунићева.

Она је изразила наду да ће се у 2022. години обезбиједити средства за наставак реконструкције водоводне мреже.

„Надамо се да ћемо у 2022. години успјети пронаћи средства за реконструкцију дијела водовода од резервоара Сопића ограда до Радничког пројектоване вриједности 232.362 КМ, док је за завршетак ове фазе од Радничког до Раскршћа -Титова улица потребно обезбиједити још 302.271 КМ“, прецизирала је Рунићева.

Према њеним ријечима, док на подручју општине Дрвар не буде урађена реконструкција водоводне мреже не може се реализовати изградња нове водоводне мреже.

„На подручју општине велики број домаћинстава у другој зони није прикључен на градски водовод, те постоји знатан број сеоских локалних водовода које је потребно прикључити на главну водоводну мрежу“, објаснила је она.

Рунићева је навела да укупна вриједност пројекта реконструкције водоводне мреже, која се ради у неколико фаза, износи 870.000 КМ.

Она је навела да је Влада Ливањског кантона на јучерашњој сједници одобрила пет одсто за суфинансирање пројеката из области водопривреде. Босанском Грахову припало је мање од један одсто укупно одобрених средстава, док општина Гламоч није добила ниједну КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана