Ревија народних ношњи и презентација националних јела у Прњавору

СРНА
Foto: Срна

ПРЊАВОР- На Фестивалу "Мозаик заједништва" у Прњавору данас је организована ревија народних ношњи и презентација традиционалних јела народа и националних мањина који живе у овој локалној заједници.

Предсједник Омладинског центра Дајана Башић рекла је новинарима да је Фестивал дио пројекта "Мала Европа" и да је данас приказано 10 различитих народних ношњи које су за ову прилику уступили појединци и културно–умјетничка друштва, а неке од њих су старе и 100 година.

Башићева је оцијенила да су кроз овај пројекат могли да науче нешто ново о локалној заједници и да се упознају са свим културним, историјским и туристичким потенцијалима Прњавора.

Ревију народних ношњи пратила је и презентација традиционалне народне кухиње, а организована је и посјета Завичајном музеју у Прњавору гдје су изложене фотографије девет културно-историјских и вјерских објеката значајних за град.

Башићева је најавила да ће ускоро, у сарадњи са средњим школама, бити уприличена и туристичка тура "78 430" са посјетом локалитетима по којима је Прњавор препознатљив.

Члан Украјинског културно–умјетничког друштва "Тарас Шевченко" из Прњавора Лука Прерадовић појаснио је да украјинске народне ношње красе шаренило и богат вез, док су традиционалне игре углавном брзе и окретне.

Он је напоменуо да је за извођење украјинских националних игара од великог значаја да играчи имају на ногама кожне чизме које доприносе лакоћи извођења брзих и окретних дионица.

Градоначелник Дарко Томаш захвалио је свима који учествују у манифестацијама приређеним у част града и изразио увјерење да су сви који су посјетили синоћњу представу "Прњавор, наш" и данашње презентације Омладинског центра имали шта да виде, а истовремено корисно и ново сазнају о локалној заједници.

Тродневни Фестивал "Мозаик заједништва" дио је програма обиљежавања 24. марта, Дана града Прњавор. Биће завршен сутра наступом фолклорних ансамбала у 19.00 часова у Дому културе.

У оквиру обиљежавања Дана града, сутра ће бити одржан и Међународни турнир у таеквондоу "20. Прњавор опен".

Улаз на све манифестације је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана