Расипништво довело србачки Водовод на ивицу колапса

Јасна Драгојевић
Расипништво довело србачки Водовод на ивицу колапса

Србац - Предузеће "Водовод" из Српца доспјело је у најтежу финансијску ситуацију од свог оснивања, јер су губици у прошлој години износили 206.894 КМ, а укупне обавезе предузећа достигле око 1,9 милиона марака.

Од тога обавезе по кредитима и репрограмима досежу око 1,1 милион КМ, а остатак су краткорочна дуговања од готово 800.000 марака.

Вршилац дужности директора Јефто Поповић каже да је даљи рад "Водовода" на тешком испиту.

- Радницима нису исплаћене три плате, пет топлих оброка и путни трошкови за седам мјесеци у износу од 155.498 марака, а дуг за порезе и доприносе износи чак 320.293 КМ. Истовремено предузеће од правних и физичких лица потражује 2,6 милиона марака. У оваквим условима веома је тешко пословати - рекао је Поповић који је недавно именован за вршиоца дужности директора, након што је досадашњи руководилац Младен Драгосав крајем прошле године поднио оставку због преласка на мјесто одборника Скупштине општине Србац из реда СП-а.

Поповић тврди да су узроци алармантног стања у "Водоводу" лоше управљање финансијама, недостатак инвестиција и неконтролисано запошљавање.

- Запошљавање је вршено неплански, не водећи рачуна о могућностима предузећа, те о потребној стручности радника. За посљедње двије године примљено је 12 радника на неодређено вријеме. Само за плате и остала лична примања радника који нису планирани утрошено је више од 70.000 марака - рекао је Поповић.

О тешкој ситуацији у предузећу информисан је и начелник Српца Млађан Драгосављевић који је рекао да се морају спровести радикалне мјере како Водовод не би био угрожен.

- Ситуација је тежа него што сам мислио и морају се спровести мјере штедње и повећати наплативост. Истовремено треба урадити нову систематизацију радних мјеста и оспособити радну снагу - рекао је Драгосављевић.

Бивши директор "Водовода" Младен Драгосав јуче се јавио на наш позив, али није желио да коментарише стање у овом предузећу, рекавши да је заузет.

Цијене воде

Цијена воде у Српцу је једна од најјефтинијих у регији, што је један од узрока нагомиланих финансијских проблема. В. д. директора "Водовода" Јефто Поповић каже да тренутне цијене воде не могу покрити ни основне трошкове пословања.

- Мјесечне обавезе предузећа су око 150.000 КМ, а приход од продаје воде, услуга канализације и осталих услуга око 120.000 под условом да наплата буде 100 одсто - рекао је он.

Примјера ради, цијена воде по кубном метру у Српцу износи 0,95 КМ за домаћинства, док је у Прњавору и Градишци 1,15 КМ, Лакташима 1,26, а Бијељини 1,30 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана