Радници "Житопрометa" очекују повезивање стажа

Милијана Латиновић
Радници "Житопрометa" очекују повезивање стажа

БИЈЕЉИНА - Компанија "Павгорд" доставила је јуче понуду за откуп потраживања Пореске управе РС у предузећу "Житопромет" из Бијељине које је у стечају, што ће, ако понуда буде прихваћена, омогућити увезивање радног стажа за све запослене у некадашњем привредном гиганту.

Рекао је то за "Глас Српске" адвокат Милош Стевановић који заступа раднике "Житопромета" и инвеститора "Павгорд", који настоји да реорганизује фирму и поново покрене производњу.

- Укупна потраживања Пореске управе која су призната износе 959.113 марака. Вјерујем да ће комисија Министарства финансија РС веома брзо констатовати колика је понуда "Павгорда", након чега ће бити закључен уговор код нотара, како би радници коначно остварили своја права путем Завода за запошљавање РС - појаснио је Стевановић.

Додао је да стечајни поступак иде у добром правцу, те да су у протеклом периоду реализована мања улагања у фабрику која су била неопходна, као што је замјена стаклених површина.

- Циљ нам је да "Житопромет" што прије поново почне да ради, а то зависи од даљег тока стечајног поступка - рекао је Стевановић.

Предсједник Одбора повјерилаца "Житопромета" Душан Томић каже да свих 113 радника чека увезивање стажа.

- Радницима је то све. Чим процедура буде завршена, моћи ће да се пријаве на биро и добију новчану надокнаду. Епидемија вируса корона је зауставила све, тако да у протеклом периоду ни суд није радио, па је рочиште заказано за 21. јул у Окружном привредном суду у Бијељини - рекао је Томић.

Нагласио је да су у протеклом периоду успјели да поправе кров који је уништен лани у невремену, те да су санирани погони и завршено одржавање круга фабрике.

- Чекамо да се стечај оконча и да инвеститор добије зелено свјетло за покретање производње - додао је Томић.

Влада РС дала је крајем маја зелено свјетло Пореској управи РС да своја потраживања у "Житопромету" прода на јавном конкурсу. Рок за достављање понуда истекао је јуче у 10 часова. Према одлуци Владе РС, основни услов за уступање потраживања у том предузећу је да накнада не може бити нижа од 70 одсто укупно пријављених потраживања.

Проблеми у "Житопромету" трајали су годину, а отварање стечаја лани у децембру омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и инвеститора, али и представника некадашњег већинског власника Слободана Павловића, који нису били против тог рјешења.

На рочишту које је одржано у фебруару признато је 6,2 милиона потраживања, док је имовина фирме процијењена на скоро 12 милиона КМ.

Запослени

Душан Томић истиче да нови инвеститор води рачуна о имовини предузећа, те да су тренутно три радника ангажована на одржавању. Осим тога, још три радника запослена су у оперативној служби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана