Радници Трудбеникане дају машине

Дијана Дујић
Радници Трудбеникане дају машине

Добој - Радници Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" из Добоја, који су у штрајку двадесетак дана, у петак су спријечили да из круга предузећа буду извезене старе машине и дио материјала чијом продајом управа намјерава да измири дио дуга према запосленима.

Управни одбор предузећа донио је одлуку да новцем од продаје машина и материјала одмах исплати радницима 60 одсто априлске плате како би у понедјељак почели да раде, док би за десетак дана уплатили и пуну мајску плату. Радници су се, међутим, успротивили продаји па су се камиони, који су ујутро дошли по машине и материјал, отишли празни.

- Радници не дозвољавају да се имовина крчми преко сестринске фирме "Енерџи трудбеник" која има само једног запосленог, а то је директор. Нека нам одговоре зашто имовину "Трудбеника" продају преко "Енерџи трудбеника". Не знамо ни шта је са осам милиона КМ готове робе, резервних дијелова и материјала који су били у складишту "Трудбеника" и подстицајним средствима - рекао је члан штрајкачког одбора Илија Јотић и упозорио на појаву да се са исправних машина узимају дијелови како би биле књижене као неисправне и продате по умањеној цијени.

Његов колега Миленко Цвијановић каже да их нико није обавијестио о продаји машина и материјала.

- Прво да видимо гдје су паре. Имамо већ скоро 15 зарађених плата, а нисмо добили ништа - казао је Цвијановић.

Члан Управног одбора "Трудбеника" Зоран Филиповић казао је да би за материјал и машине добили 100.000 до 120.000 КМ.

- Материјал стоји 30 година, а старе машине нису у употреби више од 20 година. Продајом би добили новац за једну и по плату, а дио би искористили за набавку репроматеријала за текућу производњу - изјавио је Филиповић и додао да би новац био уплаћен на рачун фирме "Енерџи трудбеник" која је у стоодстотном власништву "Трудбеника" чији је рачун блокиран због дуга од око 71.000 КМ.

Генерални директор "Трудбеника" Лука Милош наглашава да је продаја машина и материјала једини начин да дођу до новца и да је то легалан потез управе. Он је истакао да због штрајка губе купце.

- Имали смо уговорену наруџбу вриједну од 250.000 до 300.000 КМ. До сада је требало да завршимо испоруку, али због штрајка ништа није урађено - рекао је Милош.

Радници "Трудбеника" ступили су у генерални штрајк 9. фебруара због неисплаћених 14 плата и неповезивања осам и по година стажа.

Машине

Лука Милош каже да "Трудбеник" има око 300 машина, али су послије прошлогодишњих поплава успјели да оспособе 75.

- Проблем је што нису оспособљене три кључне машине, а за поправак нам треба најмање 100.000 евра. Ми тај новац немамо и покушавамо да га обезбиједимо реогранизацијом и разним рјешењима - рекао је Милош.

Влада РС је одгодила "Трудбенику" плаћање 4,5 милиона КМ за порезе и доприносе на 60 мјесеци са једногодишњим грејс-периодом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана