Радијатори у Републици Српској топли и прије сезоне

Данијела Стоканић
Радијатори у Републици Српској топли и прије сезоне

Бањалука - Топлане у РС приводе крају припреме за нову сезону гријања, а уколико температуре ваздуха буду ниске, радијатори ће бити топли и прије 15. октобра, када званично почиње сезона.

Ремонт постројења и топловодне мреже код већине ових предузећа завршен је још током љета, а при крају је, како кажу, и набавка енергената да би становници имали квалитетно гријање.

У бањалучкој "Топлани" тврде да је све спремно за почетак сезоне, а уколико буду ниске температуре, гријање ће моћи почети већ од 1. октобра.

- Урађан је ремонт опреме, инсталација и дистрибутивне мреже. Санирали смо 344 километра цјевовода, замијенили два еко-пакета, који су главни дијелови сваког котла - објаснили су у "Топлани" и додали да је и око 1.000 метара дотрајалих цијеви замијењено новим дизелованим, те је откривено 105 кварова.

Према њиховим ријечима, ове године први пут је урађено комплетно испитивање мреже под притиском.

- Сви ови радови требало би да буду гарант да у наредну сезону улазимо спремнији него икада. Што се тиче цијене гријања, за сада она остаје на прошлогодишњем нивоу - поручили су у "Топлани".

Цијена гријања за стамбене потрошаче, додали су у "Топлани", је 1,65 КМ по квадратном метру, док је 133 марке по мегават-часу за стамбене потрошаче који имају калориметар и 199 КМ по мегават-часу за пословне потрошаче.

Директор "Топлане" у Приједору Љиљана Деспотовић истиче да се и код њих приводе крају припреме за нову сезону гријања, те да промјена цијена у овој години неће бити.

- У току је пуњење вреловода. Ремонт је завршен, енергент је набављен. Уколико температуре буду ниже прије почетка сезоне, пустићемо гријање и раније. Тако смо радили и ранијих година када је било потребе и нема разлога да тако не буде и ове - рекла је Деспотовићева.

Све је готово спремно и у бијељинској "Топлани", а према ријечима директора овог предузећа Радомира Марјановића, остало је да буду завршене још само неке ситнице.

- Цијена гријања, иако није мијењана од 2010. године, остаје на прошлогодишњем нивоу. Упркос чињеници да цијена гријања више није економска, о њеном повећању и не размишљамо - рекао је Марјановић и истакао да је ове године дошло до повећања и цијене угља, као и других трошкова.

Цијена гријања је 2,75 КМ по метру квадратном и корисници га плаћају шест мјесеци, а они који се одлуче да то учине за 12 мјесеци, прођу и двоструко јефтиније.

- Током љета проширили смо топловодну мрежу, тако да ће од ове сезоне гријање имати и зграда Градске управе и градска библиотека. До ове године строги центар града није имао могућност да се прикључи на градску топлану - рекао је Марјановић.

Према ријечима директора паљанске "Градске топлане" Александра Мирковића топле радијаторе имаће и становници Пала.

- Набавили смо око 60 одсто енергента, а што се тиче остатка, и то ће стићи у наредном периоду. Такође, завршен је и ремонт постројења, остало је да буду обављене још само неке ситнице - рекао је Мирковић и додао да цијене остају на прошлогодишњем нивоу.

Наплата

Као већина топлана у РС, тако и она у Бијељини има проблема са неплатишама. Због тога је директор "Топлане" у Бијељини Радомир Марјановић позвао све кориснике који нису платили дуг од прошле сезоне да то ураде што прије.

- Тренутни дуг према "Топлани" је око 250.000 КМ, што је 25 одсто од укупног нашег годишњег прихода - рекао је Марјановић и додао да та дуговања и те како отежавају пословање предузећа.

Цијене гријања

БАЊАЛУКА (плаћање цијеле године)

1,65 КМ по квадратном метру

стамбени потрошачи

БИЈЕЉИНА (плаћање пола године)

2,75 КМ по метру квадратном

стамбени простор

ПРИЈЕДОР (плаћање цијеле године)

1,73 КМ по метру квадратном

стамбени простор

ПАЛЕ (плаћање цијеле године)

1,67 КМ по метру квадратном

стамбени простор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана