Проглашени најбољи бикови у БиХ у 2013.

Nezavisne.com
Проглашени најбољи бикови у БиХ у 2013.

Витез - Борбе бикова у нашој земљи имају дугу и богату традицију, а посљедњих неколико година бирају се и набољи и званично најуспјешнији бикови.

Бризоња, Бриско, Макс, Лозоња, Брижан, Барун, само су нека од поознатих имена бикова на бх. коридама.

На четвртој по реду редовној скупштини Савеза клубова узгајивача и љубитеља босанског бика у БиХ (СКУББуБиХ), која је одржана у Витезу, били су представници свих 22 удружења. Предсједник СКУББуБиХ Бесим Гљива, иначе организатор највеће манифестације ове врсте Чевљанске кориде поднио је извјештај о раду, финансијски извјештај, а предложено је и усвајање других аката, као правилника о стицању титуле шампиона у три категорије за подручје БиХ.

Титулу и пехар најјачег бика у лакој категорији у прошлој години добио је бик Бизон, чији је власник Хидајет Кучуковић из Санице, у средњој категорији она је припала бику Пасат Русмира Беше из Крушчице код Витеза, а титули у тешкој категорији за 2013. најближи је Жујица браће Тубић из Лисковице код Мркоњић Града.

"За оне којима је овај спорт табу тема, да појасним да СКУББуБиХ чине 22 удружења са простора цијеле БиХ. Савез има преко 22.000 регистрованих чланова и неколико пута више љубитеља овог спорта који посјећују ове манифестације. Слободно можемо рећи да је ово једна од најорганизованијих невладиних организација и једини савез на подручју БиХ који не познаје ентитетске границе и којег чине припадници сви констутивних народа у БиХ. Финансијски се не ослања на било каква буџетска средства. У правом смислу ријечи, ми смо друга страна БиХ", каже Гљива.

Међу најбољим биковима у БиХ сматрају се и они у власништву Недиба Смајића Нетка из Витеза, чија породица већ неколико деценија успјешно одгаја бикове.

У 2013. међу најуспјешније и најбоље бикове спадају и Зекоња Бењамина Фетића из Зенице, Бриско Здравка Јурчевића из Почулице код Витеза, Перан и Јеленко Мује Хрвачића и Ћамила Мутабџића из Власиња код Јајца, Швеђанин Јосипа Билетића из Крчевина код Витеза и Зечо Здравка Јурчевића из Почулице код Витеза.

Велику популарност у БиХ, али и цијелом региону ужива једина дама власница неколико врсних бикова у БиХ, од којих су два шампиони Чевљанске и Грмечке кориде за прошлу годину - Рената Прањковић из Витеза. Она је на неки начин постала и заштитни знак корида у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана