Продужени боравак спас за родитеље

Јасна Драгојевић
Продужени боравак спас за родитеље

Бањалука - У проширени програм за ученике нижих разреда основне школе, односно продужени боравак и јутарње чување ђака, у овој школској години укључено је 4.567 ученика у читавој Републици Српској.

Родитељи који имају пуно обавеза и дуже радно вријеме за овај програм кажу да је спас и идеално рјешење. Дјеца у продуженом боравку уз помоћ учитеља раде домаће задатке, друже се са вршњацима и усвајају радне навике.

Проширени програм, који је организован у 69 основних школа у Српској, је бесплатан, а родитељи плаћају једино исхрану уколико се одлуче на ту услугу, с тим да имају могућност и да доносе храну.

Предност за овај вид боравка у школама имају дјеца чија су оба родитеља стално запослена и немају члана домаћинства који би се о њима бринуо након наставе.

У Министарству просвјете и културе РС су истакли да се јутарње чување ученика организује у 12 школа, а у 57 продужени боравак.

- Продужени боравак се организује за ученике првог разреда, односно прве тријаде, зависно од могућности школе и заинтересованости родитеља - рекли су у Министарству.

Проширени програм од 6.20 до 17.30 часова уведен је и у челиначкој Основној школи "Милош Дујић".

- Иницијатива је кренула од родитеља, али и управе школе. Имамо добар одзив, тако да је у проширеном програму сада 31 ученик, а родитељи су већ сада заинтересовани да пишу иницијативу да се тај програм настави - рекао је директор школе Синиша Беговић.

Додао је да, осим родитељима, овај програм много значи и наставницима који немају пуну норму часова, јер на тај начин могу да је остваре.

И на подручју Дервенте повећано је интересовање родитеља, те је број група растао од увођена програма.

- У Основној школи "19. април" имамо пет група у којима је 107 ученика и број група се повећавао - рекла је директорица ове школе Елвира Миљић.

С друге стране, неке школе, које имају већи број првачића, због мањка простора за редовну наставу нису у могућности да организују проширени програм. Такав је случај и у бијељинској Основној школи "Вук Караџић".

- Родитељи знају да немамо просторних могућности за тако нешто јер имамо 1.476 ученика, а објекат школе је стар и не постоји могућност доградње - рекао је директор школе Предраг Рачановић.

Дјеца

У школама истичу да су и малишани веома заинтересовани за продужени боравак, јер је много опуштеније и забавније него на часовима. Учитељи се труде да дјеца што креативније проведу вријеме док чекају своје родитеље. Објашњавају да је овакав вид наставе посебно користан и за дјецу која имају потешкоће са градивом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана