Прњавору прво мјесто и грант од око 240.000 КМ

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Град Прњавор је у оквиру друге фазе МЕГ пројекта остварио највећи напредак у области управе и система управљања, те на основу постигнутих резултата добио 240.000 КМ грант средстава за реализацију приоритетног инфраструктурног пројекта.

Градоначелник Дарко Томаш на конференцији за новинаре прецизирао је да ће добијена средства бити усмјерена за рјешавање водоснабдјевања дијела мјесне заједнице Маћино Брдо и мјесне заједнице Бабановци, при чему ће град Прњавор учествовати у суфинансирању пројекта са 60 одсто средстава.

Томаш је подсјетио да је Прњавор у овом пројекту од 2016. године у чијој је првој фази заузео четврто мјесто и добио 483.000 КМ грант средстава.

"Средства су утрошена у реконструкцију водоводне и канализационе мреже у Улици Вида Њежића и изградњу дистрибутивног цјевовода за водоснабдјевање Пословне зоне Вијака. Укупна реализована средства у периоду 2016. до 2021. година износе око 1.613.000 КМ", напоменуо је он.

Томаш је захвалио свим сарадницима који су били ангажовани у реализацији пројекта, а посебно Зорици Сувајац која је захваљујући постигнутим резултатима стекла и статус консултанта за општине Србац и Шамац.

Сувајац, која је координатор пројекта испред града Прњавора, изразила је задовољство постигнутим резултатима у пројекту који се сматра најзначајнијим и највећим пројектом у области рада локалне управе у БиХ.

"Најбоље резултате смо постигли у области транспарентности, унапређења учешћа грађана у раду локалне управе, ефикасности и ефективности, као и пружању водних комуналних услуга. Напредак је видљив и поносни смо на све што смо учинили" , рекла је Сувајац новинарима.

Она је посебно захвалила предузећу "Водовод" Прњавор на високој оперативној ефикасности, као и градској скупштини и одборницима који подржавају пројекат усвајањем нових процедура, одлука и правилника.

"Велики успјех огледа се у томе што смо у овом пројекту учествовали са најразвијенијим и најуспјешнијим општинама у БиХ и доказали да смо на истом нивоу доброг локалног управљања. Простор за унапређење и даље постоји. Циљ нам је да до марта 2024. остваримо максимални учинак што ће нам омогућити приступ другим пројектима и новим грант средствима", рекла је Сувајац.

Сувајац наглашава да су добри резултат постигнути и код менторства.

"Постигли смо завидне резултате јер су се обје општине које смо менторисали квалификовале међу првих пет и добиле су право приступа грант средствима", појаснила је она.

На приједлог Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске Прњавор се са Приједором кандидовао и за пилот пројекат имплементације заједничког оквира за КАФ стандард управљања квалитетом у локалној управи.

Фаза два МЕГ пројекта у коју су укључени 31 општина и град у БиХ трајаће до 2025. године. Пројекат финансирају владе Швајцарске, Шведске и Чешке, Делегација Европске уније у БиХ и ИПА фонд, а реализује УНДП БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана