Prnjavoru prvo mjesto i grant od oko 240.000 KM

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR- Grad Prnjavor je u okviru druge faze MEG projekta ostvario najveći napredak u oblasti uprave i sistema upravljanja, te na osnovu postignutih rezultata dobio 240.000 KM grant sredstava za realizaciju prioritetnog infrastrukturnog projekta.

Gradonačelnik Darko Tomaš na konferenciji za novinare precizirao je da će dobijena sredstva biti usmjerena za rješavanje vodosnabdjevanja dijela mjesne zajednice Maćino Brdo i mjesne zajednice Babanovci, pri čemu će grad Prnjavor učestvovati u sufinansiranju projekta sa 60 odsto sredstava.

Tomaš je podsjetio da je Prnjavor u ovom projektu od 2016. godine u čijoj je prvoj fazi zauzeo četvrto mjesto i dobio 483.000 KM grant sredstava.

"Sredstva su utrošena u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Vida Nježića i izgradnju distributivnog cjevovoda za vodosnabdjevanje Poslovne zone Vijaka. Ukupna realizovana sredstva u periodu 2016. do 2021. godina iznose oko 1.613.000 KM", napomenuo je on.

Tomaš je zahvalio svim saradnicima koji su bili angažovani u realizaciji projekta, a posebno Zorici Suvajac koja je zahvaljujući postignutim rezultatima stekla i status konsultanta za opštine Srbac i Šamac.

Suvajac, koja je koordinator projekta ispred grada Prnjavora, izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima u projektu koji se smatra najznačajnijim i najvećim projektom u oblasti rada lokalne uprave u BiH.

"Najbolje rezultate smo postigli u oblasti transparentnosti, unapređenja učešća građana u radu lokalne uprave, efikasnosti i efektivnosti, kao i pružanju vodnih komunalnih usluga. Napredak je vidljiv i ponosni smo na sve što smo učinili" , rekla je Suvajac novinarima.

Ona je posebno zahvalila preduzeću "Vodovod" Prnjavor na visokoj operativnoj efikasnosti, kao i gradskoj skupštini i odbornicima koji podržavaju projekat usvajanjem novih procedura, odluka i pravilnika.

"Veliki uspjeh ogleda se u tome što smo u ovom projektu učestvovali sa najrazvijenijim i najuspješnijim opštinama u BiH i dokazali da smo na istom nivou dobrog lokalnog upravljanja. Prostor za unapređenje i dalje postoji. Cilj nam je da do marta 2024. ostvarimo maksimalni učinak što će nam omogućiti pristup drugim projektima i novim grant sredstvima", rekla je Suvajac.

Suvajac naglašava da su dobri rezultat postignuti i kod mentorstva.

"Postigli smo zavidne rezultate jer su se obje opštine koje smo mentorisali kvalifikovale među prvih pet i dobile su pravo pristupa grant sredstvima", pojasnila je ona.

Na prijedlog Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Prnjavor se sa Prijedorom kandidovao i za pilot projekat implementacije zajedničkog okvira za KAF standard upravljanja kvalitetom u lokalnoj upravi.

Faza dva MEG projekta u koju su uključeni 31 opština i grad u BiH trajaće do 2025. godine. Projekat finansiraju vlade Švajcarske, Švedske i Češke, Delegacija Evropske unije u BiH i IPA fond, a realizuje UNDP BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana