Пресушили избори и бунари у Семберији

Тихомир Несторовић
Пресушили избори и бунари у Семберији

БИЈЕЉИНA - Ни најстарији Семберци нису упамтили да су им у децембру пресушили бунари и извори. У неким селима на јужном дијелу Семберије да би напојили стоку сељаци воду довозе у бурадима са ријеке Дрине или оближње рјечице Тавна која тече са Мајевице. Неки воду точе код родбине у равничарском дијелу Семберије, па је тракторима довозе кућама.

- Чудно је што воде има у бунарима на брдима, а нема је овдје поред Дрине. Многим људима због ниског водостаја подземних вода не могу да раде хидрофори - каже Милош Остојић из села Главичице.

Несташица воде посебно је изражена у селу Батар, смјештеном у низини уз саму Дрину. Цијеви пумпи њихових хидрофора дубоки су десетак метара, а не могу да извуку ни кап воде. Слично је и са бунарима, у којима само на дну има метар воде.

- Ниво Дрине никада није био нижи. На неким мјестима, стајући на камење, ова  ријека може се прећи и у плитким ципелама. Послије посљедње кише ниво воде се мало повећао, али још то није довољно - каже Петар Тешић из Батара.

У овом селу много је људи обољело од ендемске нефропатије и иду на дијализу у Бијељину. Претпоставља се да је један од узрока ове болести бубрега и неисправна вода за пиће.

- Једини спас за ово село јесте да се доведе здрава вода за пиће. Прича се о изградњи такозваног јужног водоводног прстена који би овај дио Семберије снабдијевао здравом водом из градског водовода - каже Мирослав Бобар из Батара.

Батар има најлошију воду за пиће у Семберији, јер се у његова изворишта сливају све површинске воде са обронака Мајевице.

Овако стање је и у осталим селима јужног дијела Семберије: у Јоховцу, Рухотини, Бјелошевцу, Кацевцу,  Бањици и другим, јер су у некима пресушила изворишта сеоских водовода.

Водостај Саве код Раче је испод нулте тачке на мјерној станици у овом селу.

- Воду за домаћинство купујемо, а за друге потребе довозе нам рођаци из сусједних села - каже Љиљана Миливојевић из Раче. 

Општина Бијељина посљедњих година поклања велику пажњу снабдијевању села водом за пиће.  У селима попред Саве изграђен је такозвани сјеверни водоводни прстен, који је прошао кроз десетак највећих семберских села. О томе је расправљано и на посљедњој сједници Скупштине општине Бијељина, када је одлучено да се гради јужни водоводни прстен, те да се уради и секундарна мрежа на сјеверном дијелу Семберије.

У селима поред Саве прије тридесетак година избушени су артерски бунари дубоки до двјеста педесет метара, у којима увијек има воде. Међутим, утврђено је да је вода из артерских бунара хемијски здрава, али да је у њој повећано веће присуство неких хемијских елемената, првенствено гвожђа.

Геотермалне воде

Зачуђујуће је да су пресушили бунари у семберској равници, која лежи на огромном подземном језеру геотермалних вода, које би када се охлади, могло да снабдијева површину као три Семберије. Ова вода се сада једино користи у бањи Дворови, а у Слобомиру је Компанија "Слобомир" урадила још једну бушотину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана