Правосуђе о покољу у Јошаници код Фоче ћути већ 24 године

Р. Ђ.
Правосуђе о покољу у Јошаници код Фоче ћути већ 24 године

Фоча - Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца јуче су у фочанском селу Хоџићи обиљежене 24 године од јошаничког покоља у којем су припадници Армије РБиХ убили 56 српских цивила, а цијело село уништили.

Злочин у Јошаници десио се на Никољдан, 19. децембра 1992. године, а родбина убијених и преживјели због неприступачног пута не могу зими да организују помен, већ то чине у мају. Они се и послије више од двије деценије питају зашто правосудни органи ћуте над убијеном двогодишњом Данком Тановић, осмогодишњим Драженом и његовом десетогодишњом сестром Драганом Вишњић и другим жртвама. Покољ у Јошаници је најмасовнији злочин над српским цивилима у Горњем Подрињу, а сјећање на крвави Никољдан не блиједи ријетким преживјелима.

- Сви смо давали изјаве у Тужилаштву БиХ, али још није подигнута оптужница, иако се се све зна - каже Душанка Лаловић из Јошанице, која је тада имала само 17 година.

Љекар Славко Ђорђевић, којем су убијени сестра и зет, био је приморан да масакрирана тијела прими у болници.

- Могу да разумијем да неко у рату погине од метка, али да се иживљавају над недужним цивилима, да их кољу, премлаћују, разбијају лобање дјеци, то не може човјек, већ само звијер - кроз сузе прича Ђорђевић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић каже да је Јошаница један од примјера неправде и геноцидне намјере према недужном српском становништву.

- Постојала је намјера да читав народ буде побијен, а таква намјера према тврдњама експерата и правника Хашког трибунала је геноцидна. Морамо изабрати пут помирења, али он захтијева да сви који су чинили злочине одговарају - поручио је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана