Посластичар из Бијељине остао без посла, па постао краљ посластица

Свјетлана Ђуричић
Посластичар из Бијељине остао без посла, па постао краљ посластица

Бијељина - Од брашна, шећера, јаја и других "тајних" састојака посластичар Горан Благојевић из Бијељине ствара права мала ремек-дјела, а уз помоћ фондана сваку жељу може преточити у стварност.

Ово не би било толико необично да није ријеч о мушкарцу, који се у претежно женском свијету колача и торти обрео случајно и постао један од најбољих мајстора за посластице.

- Торте израђујем већ пет година, а почело је сасвим случајно, јер сам у то вријеме био без посла. Почео сам да радим заједно са бившом женом, а наставио сам са послом и након развода - прича Благојевић.

Каже да је кренуо полако и несигурно. Похађао је неколико курсева и школа у Београду, а послије тога је ишао на усавршавање у Мађарску.

- Тамо идете и само гледате како то други раде. Ту се уче све технике украшавања торти од шлага и фондана, као и само прављење фигурица и цвјетних аранжмана. У овом послу стално је потребно усавршавање - додао је он.

Каже да је у свијету уобичајено да се кулинарством и посластичарством баве мушкарци.

- Многи када позову да наруче торту, очекују женски глас, па замуцкују, мисле да су погријешили број. Онда им на брзину кажем рецепт и зачас нестану сумње - рекао је Благојевић.

Цијене торти, каже, зависе највише од тога колико времена и труда уложи у израду, а крећу се од 40 до неколико стотина марака. Прича да су у посљедње вријеме веома тражени и мафини, које дјевојке поклањају момцима, ријетко обрнуто.

- За фигурице је потребно много времена да би биле направљене и осушене, па их правим у етапама и по неколико дана - каже он.

Прича да је љетос свадбену торту украшавао пет сати.

- На крају сам на интернету нашао како то треба урадити, па сам скинуо све са торте и завршио је за пола сата. У тих пет сати биле су по кући стотине куглица од фондана - присјетио се Благојевић.

За припрему торти, како каже, користи само домаће састојке.

- Имате све састојке у праху, из вреће, и то је лакше. Не кува се фил, кора се пече једна, па се пресијеца, па од једне добијете пар кора. Али ја правим домаће и зато имам више посла - испричао је овај посластичар, који углавном све ради сам, а некад му помаже и мајка.

Каже да нема узора, јер сви професионални посластичари у свијету израђују индустријске торте, док он то ради из хобија и по домаћим рецептима.

Сајам

Горан Благојевић је недавно добио позив да крајем јануара 2017. године учествује на престижном међународном сајму посластичарства "Сигеп" у Риминију, у Италији.

- Пријатељи су ме путем интернета пријавили и организатори сајма, између осталих, позвали да учествујем. Биће то прилика да видим и научим нешто ново, али и круна моје каријере - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана