Посао добија 1.789 незапослених

М. Л.
Посао добија 1.789 незапослених

Пале - На сједници Управног одбора Завода за запошљавање РС, одржаној у петак на Палама, одобрено је 9,19 милиона КМ за запошљавање и самозапошљавање 1.789 особа.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да се посебна пажња даје младима у одрађивању приправничког стажа, а ту шансу ће ове године добити 357 младих, школованих људи.

- Са поносом можемо рећи да имамо око 1.800 људи који ће бити запослени, углавном, из популације породица погинулих бораца, демобилисаних бораца и људи са више од 50 година старости који су остали без посла - истакао је Савановић.

Подсјетио је да је од 2011. године кроз ове облике запошљавања запослено више од 20.000 људи, за шта је отишло око 78 милиона марака.

Директор Завода Мирослав Вујичић рекао је да је предложено да се неутрошена средства намијењена за обуку, доквалификације и преквалификације, преусмјере за самозапошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и РВИ ВРС, као и за суфинансирање приправничког стажа дјеце погинулих бораца.

- Завод ће заједно са Владом РС завршити и пројекат регресног плаћања доприноса, за шта је обезбијеђено шест милиона марака. Очекују се и средства из гранта Свјетске банке од десет милиона КМ за ову годину - рекао је Вујичић.

Предсједник Управног одбора Бошко Томић оцијенио је да су ово велики кораци и да је свако ново радно мјесто од изузетне важности за Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана