Пољска помогла уређење меморијалног комплекса код Српца

Дејан Јовичић
Пољска помогла уређење меморијалног комплекса код Српца

Србац - Влада Пољске помогла је уређење гробља у Новом Мартинцу код Српца, чиме жели да сачува од заборава некадашњи живот у овом насељу, које је са 4.000 Пољака било највеће у БиХ у првој половини прошлог вијека.

Удружење потомака Пољака из Новог Мартинца са сједиштем у Болеславецу, захваљујући помоћи власти из Варшаве, оградило је гробље и поставило табле са историјатом гробља и насеља.

Претходно су уз помоћ мјештана Миликова и Гошчишова из Пољске постављени путокази ради лакшег сналажења стотина пољских туриста који сваке године посјете овај меморијални комплекс који је 2015. године проглашен за национални споменик БиХ и у којем је сахрањено 1.500 Пољака. 

- О животу са Пољацима у Мартинцу исписане су бројне књиге, али највећи чувари обичаја су људи који се међусобно посјећују и преносе ову традицију на своје потомке. Док је тако, успомене из Новог Мартинца никада неће изблиједити - истакао је координатор сарадње између Српца и пољске општине Новогрођец Мирослав Ћетојевић.

Нови Мартинац је 1935. године бројио 3.365 жупљана од чега је било 1.674 католика, а међу њима највише Пољака, док данас у селу има свега неколико кућа са мјештанима српске националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана