Poljska pomogla uređenje memorijalnog kompleksa kod Srpca

Dejan Jovičić
Poljska pomogla uređenje memorijalnog kompleksa kod Srpca

Srbac - Vlada Poljske pomogla je uređenje groblja u Novom Martincu kod Srpca, čime želi da sačuva od zaborava nekadašnji život u ovom naselju, koje je sa 4.000 Poljaka bilo najveće u BiH u prvoj polovini prošlog vijeka.

Udruženje potomaka Poljaka iz Novog Martinca sa sjedištem u Boleslavecu, zahvaljujući pomoći vlasti iz Varšave, ogradilo je groblje i postavilo table sa istorijatom groblja i naselja.

Prethodno su uz pomoć mještana Milikova i Goščišova iz Poljske postavljeni putokazi radi lakšeg snalaženja stotina poljskih turista koji svake godine posjete ovaj memorijalni kompleks koji je 2015. godine proglašen za nacionalni spomenik BiH i u kojem je sahranjeno 1.500 Poljaka. 

- O životu sa Poljacima u Martincu ispisane su brojne knjige, ali najveći čuvari običaja su ljudi koji se međusobno posjećuju i prenose ovu tradiciju na svoje potomke. Dok je tako, uspomene iz Novog Martinca nikada neće izblijediti - istakao je koordinator saradnje između Srpca i poljske opštine Novogrođec Miroslav Ćetojević.

Novi Martinac je 1935. godine brojio 3.365 župljana od čega je bilo 1.674 katolika, a među njima najviše Poljaka, dok danas u selu ima svega nekoliko kuća sa mještanima srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana