Пољопривредна изложба у Рогатици: Потврда квалитета и дугогодишњег труда

С. М.
Пољопривредна изложба у Рогатици: Потврда квалитета и дугогодишњег труда

РОГАТИЦА - Рогатичани али и произвођачи из околних општина на 56. Регионалној пољопривредној изложби приказали су најбоље од свог рада па су се тако у конкуренцији нашли узгајивачи говеда, оваца, коза и коња, али и произвођачи кромпира, скоруп-кајмака те осталих домаћих производа са подручја сарајевско-романијске и горњедринске регије.

Чланови комисија имали су пуне руке посла да од изложеног изаберу најбоље. Наградни фонд износио је скоро 25.000 КМ, не рачунајући поклоне пријатеља изложбе. 

У категорији говеда, најбољу јуницу изнад 12 мјесеци изложила је Николина Ивановић, најбољу гравидну јуницу Витомир Витомир, а најбољу краву Свјетлана Ћебић из Загановића. Најбоља грла оваца изложили су Славко Пурковић и Лука Глуховић, а најбоље двизице Милад Бојовић и Драгољуб Жижовић. Најбоља грла када је ријеч о козама изложио је “стари” познаник изложбе Спасоје Чамур из Источног Новог Сарајева.

Бренд Рогатице некада су били, а на изложбу у недјељу стигло је свега 19 грла, од којих ниједно није било из чистокрвне расе “босанаца”. Најбољу приплодну кобилу изложио је Миленко Ђерић, а пастуха Жељко Радојичић. Што се тиче кромпира квалитет је био завидан. За сјеменски награде су понијели Озрен Планојевић, власник “Агроса” и Драган Џида власник “Агроплода”. За изложени меркантилни, односно кромпир за јело, прве награде понијели су Рогатичани Раде Јањић и Милош Грачанин.

На оцјени квалитета био је и скоруп-кајмак. Изложено је 27 узорака које су донијеле жене, домаћице са подручја Хан Пијеска, Сокоца и Рогатице. Награђено је девет узорака, при чему су доминирале домаћице из Хан Пијеска.

Што се тиче традиционалних домаћих производа, оцјењивано је 48 излагача, а награђено 11. За домаћу кухињу и прерађевине награђене су жене из удружења “Рогатица” и “Борике”, те ранч “Крлић”. За кућну радиност награђени су Борка Јешић, Слава Вучак, те Драгана Цинцовић из Прибоја, која је допринијела да је ове године изложба добила и међународни карактер. За рукотворине од дрвета награђени су Радомир Јањић, Ненад Каностревац и Милован Перишић, а за најуређенији штанд Бранка Сорак и Слађана Ујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана