Планови за Либерланд стижу чамцем

Милијана Латиновић
Планови за Либерланд стижу чамцем

Либерланд - Најмања балканска независна држава Либерланд прославиће у априлу други рођендан, а у брзом чамцу који ће Дунавом кренути из Будимпеште, осим честитки, допловиће и планови ове земље за будућност.

Рекао је ово за "Глас Српске" предсједник ове самопроглашене државе Чех Вит Једличка и додао да рођенданско славље организује на брзом чамцу, који ће 14. априла кренути из Будимпеште ка Либерланду.

Ова држава лежи на обалама Дунава, између Бачког Моноштора и Змајевца, а основана је 13. априла 2015. године. Протеже се на ничијој земљи, коју у оквиру разграничења нису тражиле ни Србија ни Хрватска. Држава има грб, Устав, законе, фудбалски тим, властити бренд пива и поштанску марку.

- Бројне новости у вези са нашом државом и планове за будућност саопштићу на прослави рођендана, а с обзиром на то да је преостало још само неколико слободних мјеста, позивам све заинтересоване да нам се придруже - рекао је Једличка.

Први човјек најмање државе на Балкану истиче да продаја земљишта на подручју Либерланда још није почела, али да свима који су заслужни за оснивање државе дијеле жетоне помоћу којих ће моћи да купују парцеле.

- За сада није почела продаја парцела, али направљен је први реалан урбанистички план који је доступан на интернет страници е-либерланд.орг - рекао је Једличка и подсјетио да на простору ове државе нису добродошли једино они који имају екстремну комунистичку или нацистичку прошлост. 

Једличка истиче да је за непуне двије године, колико постоји Либерланд, више од 440.000 људи затражило држављанство ове земље.

- Велики број људи из цијелог свијета је заинтересован за добијање држављанства наше државе, међу њима и 1.490 становника БиХ - рекао је Једличка и додао да је до сада само 200 људи добило држављанство, и то на основу њихових заслуга.

- Имамо добре сусједске односе са Србијом, чији је министар иностраних послова одмах по оснивању Либерланда рекао да му не смета стварање наше државе, док Хрватска систематски помаже у заштити наших граница - рекао је он.

Помоћ од Трампа

Предсједник Либерланда не крије да очекује подршку и од предсједника САД Доналда Трампа.

- Имам велика очекивања од нове америчке администрације јер тамо постоји доста људи који знају за Либерланд и спремни су нам дати подршку - рекао је Једличка.

Виртуелна валута

Вит Једличка каже да је Либерланд прва земља која је почела да користи виртуелну валуту.

- Ми смо први почели користити биткоин као своју главну валуту, а свијету представљамо идеје о слободном управљању овом валутом - рекао је Вит Једличка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана