Перућица номинована за заштиту УНЕСКО-а

Драгана Орловић, Радмила Ђевић
Перућица номинована за заштиту УНЕСКО-а

Бањалука - БиХ је на посљедњем засједању одбора УНЕСКО-а у Пољској предала номинацију прашуме Перућица за упис на тентативну листу свјетске баштине.

Да би неко добро било номиновано за упис потребно је, како кажу у Министарству цивилних послова БиХ, прво да се налази на тентативној листи.

- Треба припремити номинациони фајл и план управљања, а потом доказати да има јединствену универзалну вриједност према критеријима УНЕСКО-а - рекли су у Министарству.

Прашуму "Перућицу" на листи свјетске баштине најрадије би да виде Фочаци. У тамошњој туристичкој организацији истичу да се ради о веома значајном кораку.

- То значи да ће Перућица бити свјетски позната. Значи и да ће се наћи на списку заштићених вриједности које привлаче циљну групу туриста, односно, поштовалаца свјетске културне и природне баштине - рекла је директорица Туристичке организације Фоча Љепосава Ђајић.

Природни резерват Перућица налази се у срцу Националног парка "Сутјеска". Најочуванија је и највећа прашума у Европи, гдје је строго забрањена било каква интервенција човјека. У њој је регистровано више од 170 врста дрвећа и грмља и око 1.000 врста биљака, од којих су бројне ендемске.

- Интересовање за ову оазу је огромно. Сви желе видјети природно благо овог дијела Европе - додала је Ђајићева.

Змијањски вез је први елемент из БиХ који је уписан на репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства и то 2014. године. Под заштиту УНЕСКО-а предложено је још 18 обичаја, догађаја и природних богатстава из БиХ.

На овогодишњем засједању Комитета за свјетску баштину 19 локалитета уврштено на листу свјетске баштине, а идуће засједање биће у јулу 2018. године.

Стећци

Уз Перућицу је на посљедњем засједању одбора УНЕСКО-а разматрано и потврђивање о изјави универзалној вриједности стећака, који су лани уписани на ту репрезентативну листу.

- Процес номинације неког добра је сложен и дуготрајан. Захтијева ангажман много стручњака, тако да је наш рад био фокусиран на припреми номинације стећака. Ријеч је о серијској номинацији, гдје су уз БиХ учествовале Србија, Црна Гора и Хрватска, а цијели процес координисала је БиХ - рекли су у Министарству цивилних послова БиХ додајући да је у припреми и номинација Јеврејског гробља у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана