Пчеларима горак багремов мед

Анита Јанковић
Пчеларима горак багремов мед

Бањалука - Многи пчелари у РС ове године би могли остати без багремовог меда, јер су киша и мраз испрали и уништили багремов цвијет.

Пчеле радилице ових дана убрзано скупљају полен, јер су коначно дочекале да гране сунце, али ниске температуре, мраз и град који су се смјењивали протеклих дана, оставиле су велике посљедице. За пчеларе у подручјима гдје багрем преовладава ова година ће бити "горка" за разлику од 2015. године када је багремовог меда било у изобиљу. Због великих падавина за вријеме медобрања пчеле су остале у кошницама.

Пчелар из Удружења "Маслачак" из Шамца Светозар Евђић каже да је багрем на подручју Посавине готово сто одсто прошао и да већ сада могу констатовати драстичне губитке.

- Багремова паша је нажалост пропала јер је природа тако посложила своје коцкице. Било је доста уноса прије кише али пчеле су доста тога што су унијеле и потрошиле. Најгоре је што је на подручју Шамца багрем доминантан и учествује са 50 одсто у укупној паши ћемо тако имати и до једну трећину мање приноса у првом врцању - каже Евђић.

За Душана Милуна из Чађевице прошла година је била изразито медоносна. Његових 260 пчелињих друштава лани му је произвело четири тоне меда, а ове године се не нада ни близу тако добрим резултатима.

- Због кишовитог прољећа нећемо имати само губитке у меду већ и у пчелама, које су дуго биле блокиране и нису радиле оно што су навикле. За седам дана, док је киша падала изгубио сам три килограма меда по друштву јер све што убрано почетком априла тих кишних дана пчеле су потрошиле - прича Милун и додаје да је пчеле извео на пашу багрема у Лијевче поље, али да ће багремовог меда бити упола мање него лани.

- За ових неколико дана док је било сунчано вријеме пчеле су уносиле од 1,5 до два килограма меда у кошницу, али сад опет најављују три дана кише која би могла сапрати биљке и додатно умањити рад пчела - говори Милун.

И код Новака Бојанића из Агиног Села пчеле посљедњих дана вриједно раде послије дуготрајног одмарања.

- За сада су здраве и раде, то је најбитније, али будући да се друштва нису повећавала и да су трошила залихе имаћу губитке од минимално 20 одсто током првог врцања - прича Бојанић.

Он ће, за разлику од колега из Посавине, највјероватније имати багремовог меда, који још није у пуној фази цвјетања због високе надморске висине.

- Моје пчеле су на висини од око 500 метара надморске висине и багрем ту још није процвјетао. Ако лијепо вријеме потраје багремова паша ће код мене бити медоносна, а ни мање кише неће много нашкодити - прича Бојанић.

Предсједник скупштине Савеза Удружења пчелара РС Обрад Нинковић каже да су кише и ниске температуре проузроковале лоше стање, али тврди да има времена за поправке.

- Година је почела обећавајуће, многи пчелари су причали да не памте овако добро прољеће, нису чак морали давати пчелама ни подстицајну прихрану, али нагло захлађење прије 15 дана готово да је све уништило - рекао је Нинковић.

Он је истакао да је ова година потврдила да пчелари могу све учинити у пчелињацима, али медобрање зависи искључиво од природе и временских услова. 

- Надамо се да ће ливада добро да замеди, а нешто касније код нас у Херцеговини и жалфија, што ће сигурно поправити почетак године и донијети меда у изобиљу - нада се Нинковић.

Медобрање

Обрад Нинковић рекао да се медобрање обавља од два до три пута годишње. Први пут мед се врца средином јуна, у неким крајевима, ако је добра година и крајем маја.

- Ове године прво врцање ћемо имати тек у јуну, а ако буде добра ливада друго врцање ће бити у јулу, и можда још једно у јесен. Међутим, то је све под знаком питања и зависи искључиво од временских услова - каже Обрад Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана