Основци школовање замјењују браком

Милијана Латиновић
Основци школовање замјењују браком

Бањалука - Слаб успјех у школи, сиромаштво, али и малољетничке трудноће најчешћи су разлози због којих расте број дјеце која школовање напуштају већ на самом почетку.

Иако је основно образовање у Републици Српској по закону обавезно и бесплатно за сву дјецу узраста од шест до 15 година, из године у годину све више ђака школске клупе напушта прије завршетка школовања.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у школској 2014/2015. години основну школу је напустио 31 ученик, док је годину касније "збогом" школовању рекло 45 ђака.

- У највећем броју случајева у питању су ученици Роми који се када наврше 15 година удају, односно жене и заснивају породице или одлазе да живе изван граница наше земље - рекли су у Министарству и додали да су међу разлозима због којих основци напуштају школу неоправдани изостанци, лош успјех, болест, те пресељење у иностранство.

Директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да осим напуштања школе због одласка у иностранство, гдје дјеца даље настављају образовање, ниједан други разлог за прекид школовања није оправдан.

- Лоша економска или социјална ситуација, па и лоше оцјене не смију бити разлози због којих дјеца не завршавају основно образовање. Морамо се борити за свако дијете у РС да заврши бар основну школу. Постоје законом прописане мјере како омогућити ученику и превоз и бесплатне уџбенике ако је то потребно - рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа приједорске регије Стевица Џогазовић истиче да је међу ђацима који напуштају основну школу највише повратника.

- То су дјеца која нису редовно похађала основну школу и већ су напунила 15 година, па самим тим по закону нису обавезна да наставе редовно основно образовање, те напуштају школовање или полажу ванредно - рекао је Џогазовић.

Предсједник Актива директора основних школа на подручју Бијељине Милица Перковић каже да је годинама уназад велики број основаца напустио школовање због одласка у иностранство.

- У случајевима када родитељи хоће да испишу дијете из школе због тешке материјалне ситуације или породичних проблема, настојимо заједно са Центром за социјални рад и Министарством просвјете пронаћи рјешење - рекла је Перковићева и додала да је и међу основцима претходних година било случајева да школовање напусте због заснивања породице.

Посебно је забрињавајуће то што се старосна граница када дјевојчице постају мајке прије пунољетства драстично спустила, што потврђује и случај тринаестогодишњакиње из Модриче која је крајем прошле године родила бебу.

Средњошколци

У ресорном министарству РС кажу да појава напуштања редовног школовања у средњим школама није изражена.

- У периоду од 2010. до 2016. године проценат напуштања редовног школовања у Републици Српској се кретао од један до два одсто у односу на укупан број ученика који похађају средње образовање - рекли су у Министарству.

Разлози због којих основци напуштају школовање

- прелазак у другу школу

- неоправдани изостанци

- лош успјех

- ступање у брак

- болест

- пресељење у иностранство

- породични проблеми

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана