Оранице тихо нестају

Данијела Стоканић
Оранице тихо нестају

Бањалука - Усљед употребе пестицида и тешке механизације, миграције становништва, изградње инфраструктуре, копова, временских неприлика, али и тешке финансијске ситуације у аграру, у Републици Српској годишње "нестане" на стотине хектара пољопривредног земљишта.

Херцеговина је једно од најугроженијих подручја када је ријеч о деградацији земљишта, а најприсутнија је, истичу стручњаци, урбанизација.

Због тога је, кажу, потребно да што прије буду донесена планска акта како би се заштитило најквалитетније земљиште, додајући да је модернизација неопходна, али да се мора водити рачуна о природном богатству.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић истакао је да се због великих улагања многи пољопривредници одлучују на смањење производње, па и оно мало обрадивог земљишта зараста у жбуње.

- Осим тога, многи становници, који су колико-толико обрађивали земљу, напуштају села и одлазе у градове да живе. Много је и фирми које су пропале па је пољопривредно земљиште којим су управљале препуштено себи - казао је Дојчиновић.

Како би колико-толико спасле пољопривредно земљиште, поједине локалне заједнице праве план мјера за борбу против деградације и унапређење пољопривреде, као и подизање продуктивности на виши ниво.

Професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци Михајло Марковић истиче да се у складу с тим мјерама доносе годишњи програми експлоатације и коришћења пољопривредног земљишта. Проблем је, каже, то што нико не контролише спровођење тих мјера.

Према посљедњим подацима, укупна површина пољопривредног земљишта у Српској у 2015. години износила је 983.000 хектара, од чега су обрадиве заузимале 816.000 хектара. Под ораницама и баштама се, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, налазило 577.000 хектара.

Само за пет година, од 2002. до 2007. године, дошло је до повећања непољопривредних површина за 180.802 хектара, односно за осам одсто, док у министарству истичу да су један од значајних проблема и миниране површине, а процјењује се да је око 501 километар квадратни у РС под минама.

С циљем смањења деградације земљишта, Министарство се прикључило ЛДН процесу чији консултанти за РС завршавају извјештај који ће показати критична подручја и одредити циљеве за превазилажење деградације земљишта у будућности.

Ерозија

Велики дио земљишта на подручју Српске подложан је ерозији, због чега су многе плодне површине данас трајно уништене, док се неке могу користити само за екстензивно сточарство. Ерозија је нарочито изражена на планинским пашњацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана