Општина Рогатица добија парк природе: Бајковите љепоте кањона Праче биће сачуване

Сретен Митровић
Општина Рогатица добија парк природе: Бајковите љепоте кањона Праче биће сачуване

РОГАТИЦА - Бајковите љепоте кањона ријеке Праче, у којем су свој дом пронашле многобројне биљне и животињске врсте, ускоро би требало да добије статус заштићеног подручја и постане парк природе.

Ову иницијативу је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа доставио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију које је припремило приједлог одлуке о проглашењу Парка природе “Прача” на подручју општине Прача. Овим ће, осим изузетних предјела и стрмих литица обраслих шумом храста, букве, јасена и црног бора, у којима се могу видјети многобројне, сада већ ријетке, животиње и биљке, бити сачуване и скривене љепоте подземног свијета.

- Завод је урадио посебну студију у оквиру ГЕТ/УНДП пројекта. Ишло се са тим да се заштити подручје средњег дијела тока ријеке Праче на површини од око 4.000 хектара - рекли су у Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Општинске управе у Рогатици.

Основну вриједност парка, наводи се у приједлогу одлуке, чини клисурасто-кањонска долина којом протиче ријека Прача, а многобројне пећине и даље представљају мистерију. Међу најзначајнијим је пећина Говјештица која обухвата 9.870 метара и представља најдужу пећину у Републици Српској са обиљем пећинских украса, па и фосилима пећинског медвједа. Ту је и пећина Бања Стијена, или како се у народу зове Мрачна пећина, са богатим и разноврсним пећинским накитом са такозваним пећинским млијеком.

Кањоном Праче, од Реновице до Месића, протиче истоимена ријека на дужини од 14,7 километара, а истраживања су показала да је на простору будућег парка природе регистровано 13 врста животиња, 85 врста птица, од којих је 61 строго заштићена, 18 заштићених и само шест незаштићених.

У приједлогу одлуке, која је на увиду у рогатичкој Општинској управи, прецизно су утврђене границе парка и режим заштите.

- Под режимом другог степена било би 690 хектара са двије одвојене цјелине. Прва цјелина обухвата простор самог кањона Праче са средњовјековним градом Борач и некрополом стећака у околним Варошиштима те истраженим дијеловима пећина Говјештица и Бања Стијена - истакли су из одјељења.

Друга цјелина од око 3.300 хектара обухватала би истражене просторе Голубовићке пећине, у којој се легу слијепи мишеви и живе посебни пећински инсекти, са природним и културним насљеђем шире околине.

- У одлуци су и одредбе које регулишу забрањене активности, а међу најважнијим јесте да нема више изградње хидроенегретских објеката, експлоатације земље и минералних сировина, уништавања флоре и фауне, депоновања отпада, те градње и просијецања путева - додали су у одјељењу.

Шумско газдинство “Сјемећ” у року од годину треба да припреми приједлог плана управљања парком и достави га ресорном министарству ради упућивања на усвајање Влади РС. Јавна расправа о документима за проглашење Парка природе “Прача” трајаће до половине фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана