Видовић: Одгађањем плаћања пореског дуга помоћи привредницима

Срна
Видовић: Одгађањем плаћања пореског дуга помоћи привредницима

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас на сједници Народне скупштине да је усвајање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о одгођеном плаћању пореског дуга потребно ради олакшавања финансијског положаја и одржавања текуће ликвидности привредних субјеката.

Видовићева је истакла да је то потребно и ради подстицања запошљавања и очувања нивоа потрошње, с циљем боље наплативости пореза и санирања посљедица пандемије вируса корона у привреди.

"Овим законом се пореским обвезницима омогућава одгађање плаћања обавеза по основу пореза на добит, пореза на доходак од самосталне дјелатности, накнаде за просту репродукцију шума, те накнаде за заштиту од пожара за прошлу годину до 30. јуна 2021. године", рекла је Видовићева.

Образлажући у Народној скупштини овај акт, Видовићева је рекла да се њиме дозвољава пореским обвезницима плаћање насталог пореског дуга у једнаким мјесечним ануитетима (ратама) од 1. јула до 31. децембра 2021. године.

Она је напоменула да се одгађање плаћања пореског дуга за период послије 30. јуна ове године може одобрити пореском обвезнику на његов захтјев, ако му је порески дуг утврђен пореском пријавом која је поднесена уредно у роковима утврђеним прописима којима се уређује таква врста пореза.

Видовићева је изразила наду да ће ове олакшице помоћи у одржавању ликвидности пореских обвезника, те навела да ће, према до сада поднесеним пријавама на том плану, до краја године бити одгођено 43 до 45 милиона КМ обавеза.

"Влада ће до краја године на све начине покушати да помогне привредницима. Надам се да ће се пандемија завршити до краја године", рекла је Видовићева. Овај приједлог измјена закона размотрен је у Народној скупштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана