Од лава у Градишци ни трага ни гласа

Ведрана Кулага Симић
Од лава у Градишци ни трага ни гласа

ГРАДИШКА - Нема никаквих трагова на терену које би потврдили причу да је на подручју Градишке виђен лав, изјавио је за „Глас Српске“ предсједник Ловачког удружења „Лијевче“ Предраг Љубичић.

Поједини медији су објавили да су мјештани Елезагића код Градишке прије неколико дана у свом селу видјели лава, а о свему је 6. фебруара обавијештена полиција, али и удружење које предводи Љубичић.

- Нема ништа од тога. Од када је то пријављено, нико ништа није примјетио. Али, ако би се некада појавила таква животиња на нашим просторима, има интервентни тим, формиран од стране Ловачког савеза и надлежног министарства, који би реаговали у том случају, а савјет за грађана је да се држе подаље - истакао је Љубичић.  

Иако лав  није пронађен, прича о виђеној дивљој животињи не јењава у Лијевчу и околини.

У овим крајевима нема зоолошког врта из којег би лав могао побјећи, а није познато ни да ли је неко из ових крајева евентуално илегално држао лава као кућног љубимца, као што је, како преносе медији прије неколико година био случај у Тузли.

Према Закону о заштити и добробити животиња Републике Српске, забрањено је као кућне љубимце држати животиње које су заштићене, дивље животиње, те животињске врсте и пасмине опасне за живот људи.

Занимљиво је да је у околини Будве у Црној Гори неколико дана је трајала потрага за одбјеглим младунчетом лава, који је јуче пронађен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана