Od lava u Gradišci ni traga ni glasa

Vedrana Kulaga Simić
Od lava u Gradišci ni traga ni glasa

GRADIŠKA - Nema nikakvih tragova na terenu koje bi potvrdili priču da je na području Gradiške viđen lav, izjavio je za „Glas Srpske“ predsjednik Lovačkog udruženja „Lijevče“ Predrag Ljubičić.

Pojedini mediji su objavili da su mještani Elezagića kod Gradiške prije nekoliko dana u svom selu vidjeli lava, a o svemu je 6. februara obaviještena policija, ali i udruženje koje predvodi Ljubičić.

- Nema ništa od toga. Od kada je to prijavljeno, niko ništa nije primjetio. Ali, ako bi se nekada pojavila takva životinja na našim prostorima, ima interventni tim, formiran od strane Lovačkog saveza i nadležnog ministarstva, koji bi reagovali u tom slučaju, a savjet za građana je da se drže podalje - istakao je Ljubičić.  

Iako lav  nije pronađen, priča o viđenoj divljoj životinji ne jenjava u Lijevču i okolini.

U ovim krajevima nema zoološkog vrta iz kojeg bi lav mogao pobjeći, a nije poznato ni da li je neko iz ovih krajeva eventualno ilegalno držao lava kao kućnog ljubimca, kao što je, kako prenose mediji prije nekoliko godina bio slučaj u Tuzli.

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske, zabranjeno je kao kućne ljubimce držati životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život ljudi.

Zanimljivo je da je u okolini Budve u Crnoj Gori nekoliko dana je trajala potraga za odbjeglim mladunčetom lava, koji je juče pronađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana