Од 4. маја дозвољен рад трговина на велико и мало у Брчком

Срна
Од 4. маја дозвољен рад трговина на велико и мало у Брчком

БРЧКО - Од понедјељка, 4. маја, у Брчком ће бити дозвољен рад трговина на велико и мало, аутошкола, библиотеке, али без кориштења читаонице, затим музеја и галерије, те занатских дјелатности изузев фризерских и козметичких салона, рекао је командант Штаба за заштиту и спасавање у том граду Синиша Милић.

Милић је напоменуо да је ову одлуку донио Штаб на данашњем засједању, као и да је и даље забрањен рад трговинама са одјећом због великог ризика од преноса заразе.

Он је додао да ће рад у дозвољеним дјелатностима бити под строгим надзором и контролом инспекцијских служби.

“Интервал између пуштања појединих дјелатности је од 10 до 14 дана. У том интервалу ћемо пратити како и у којој мјери се поштују процедуре везано за понашање како корисника тих објеката тако и запослених у тим објектима и у зависности од тога ћемо предузимати мјере”, рекао је Милић, који је и градоначелник Брчко дистрикта.

Он је истакао да би, уколико све буде ишло по плану, у наредних 10, 14 дана кренуло отварање и друге групе дјелатности за коју се чека и мишљење струке, те да ће се у свим овим објектима морати поштовати наредбе Штаба од 23. априла.

“Сви они који улазе у ове објекте, мораће на уласку да дезинфикују руке и носе заштитне маске. Такође, мораће их носити и запослени, а они који су у контакту са купцима мораће да носе и заштитне рукавице. Морају се поштовати и мјере физичке удаљености од два метра у простору уз препоруку купцима да се што краће задржавају”, појаснио је Милић.

Милић је истакао да је повољна епидемиолошка ситуација у дистрикту омогућила попуштање првог пакета мјера које су донесене у претходном периоду, да су тој одлуци допринијеле и активности полиције на утврђивању првих и других конатаката заражених особа.

Он сматра да ће неједнако поступање у ентитетима сигурно угрозити напоре да се та ситуација одржи под контролом.

Милић је подсјетио да је у дистрикту и даље на снази забрана окупљана у групама од три и више лица, те додао да ће полиција појачано контролисати поштовање те наредбе на излетиштима у петак, 1. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана