Обнова локалних путева обрадовала Српчане: Одлази макадам, стижу туристи

Дејан Јовичић
Обнова локалних путева обрадовала Српчане: Одлази макадам, стижу туристи

Србац - Обнова локалних путева у општини Србац имаће вишеструки значај, јер ће олакшати живот мјештанима, који већ деценијама муку муче са макадамом или кратерима на асфалту, али и дати шансу за развој туризма.

Истакли су то представници мјесних заједница у којима би требало да почне санација путних праваца, што је, између осталог, договорено у уторак на састанку предсједника РС Милорад Додика и представника општине Србац.

- Изградњом петље у Друговићима, преко мјеста Ножичко, Србац ће бити директно укључен на аутопут "9. јануар", а биће асфалтиран и пут према манастиру Осовица. У плану је и обнова пута од Ситнеша до Срђевића и пута у Кукуљама. Биће санирано и неколико градских улица - казао је Додик.

Један од путева који ће бити асфалтиран је локални пут Црнаја - Шешковци, који пролази и кроз насеља Ножичко и Стари Мартинац, чији мјештани су одушевљени најавом реконструкције пута.

- Пут је у веома лошем стању, јер је асфалтиран прије 35 година и од тада је претрпио многа оштећења. Колико пут значи мјештанима свједочи и то да је након асфалтирања 1982. године формирано друштво под називом "Нови асфалт", чији се чланови сваке године окупљају да би уз пјесму евоцирали успомене на градњу овог пута. Сада ћемо имати додатни разлог за славље - рекао је Мирослав Ћетојевић из Старог Мартинца.

Пут од Црнаје до Шешковаца недавно је обишао и директор "Аутопутева РС" Душан Топић, који се увјерио у неопходност реконструкције, јер ће на овај начин Србац бити боље повезан са аутопутем Бањалука - Прњавор. Новом путу ће се радовати и мјештани Кукуља, јер ће у једном од ових заселака бити реконструисана дионица од два километра.

- Радујемо се обећаној помоћи предсједника, јер има много макадамских путева у нашем селу који су у лошем стању. Ово је још један у низу пројеката који ћемо реализовати уз помоћ предсједника и Владе РС, јер су нам финансијски помогли у изградњи друштвеног дома и игралишта за нашу подручну школу - рекао је предсједник МЗ Кукуље Радојица Видовић.

Растерећење буџета

Милорад Додик је током састанка са руководством општине поручио да је у Српцу приоритет стабилизација буџета, који је наслијеђен у лошем стању од претходне власти. Он је најавио да ће одређени инфраструктурни пројекти од значаја за општину бити реализовани кроз републичке програме, као и пројекти којима би било побољшано гријање Дома здравља.

- Преузећемо одређене обавезе, међу којима је кредит од 200.000 КМ за водоводну мрежу, а помоћи ћемо и реализацију два пројекта Дома здравља - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана