Новинари из Србије одушевљени Требињем

Срна
Новинари из Србије одушевљени Требињем

Требиње - Представници десетак најутицајних медијских кућа из Србије, који бораве у дводневној посјети Требињу, изјавили су да их је фасцинирала љепота овог града, али и срдачност и доброта овдашњег народа.

Након што су обишли многе културно–историјске и друге знаменитости и обиљежја града, чланови "Прес каравана" закључили су да су мало два дана да посјете све оно што Требиње чини јединственим и другачијим од осталих градова у Републици Српској и региону.

Организатор и оснивач умјетничког "Прес каравана" Славица Хињић каже да је мисија каравана да повезује територије и различитости, али и да спаја сличности.

"Кроз овај пројекат нашој јавности у Србији представљамо лепоте, културу, историјска наслеђа градова и земаља које посећујемо. Иако смо у Требињу боравили кратко време, довољно је да стекнемо такав утисак о њему да ћемо му се опет вратити", истакла је Хињићева и додала да је ово град који представља спој медитерана и оријента, град доброг вина, сунца и платана.

Репортер "Политике" и писац Мирјана Никић каже да је за њу посебан утисак сазнање шта је пјесник Јован Дућчић урадио за Требиње и колики је значај његове писане ријечи и мисли за један регион.

"Центар града, изградња жГрада сунцаж, винарије, оставштина Јована Дучића, храмови су места која смо посетили, али која маме на поновни долазак", каже Никићева и додаје да ће се Требиње свакако наћи међу корицама њене будуће књиге, јер је то управо кључна коцкица која је недостајала у њеном мозаику.

Одушевљење љепотама Требиња изразила је и новинар РТС-а Марија Миљевић-Рајишић, која је рекла да је први пут у овом граду, али сигурно не и посљедњи.

"Требиње је диван град. Била сам у многим градовима, али овај има неку посебну лепоту. За мене је то град Јована Дучића. Сва та места која смо обишли буде посебне емоције - Херцеговачка Грачаница, Стари град, цркве, прелепи парк, а мешавина култура и религија је оно што Требиње чини посебним", истакла је Рајишићева.

Новинар "Вечерњих новости" Јелена Матијевић каже да је пут у Требиње својеврсно ходочашће.

"Ово је град Јована Дучића, Тврдоша, Мркоњића, на некин начин под окриљем Светог Василија Острошког, град жилавке и град, можда, најбољих људи које сам до сада срела", истакла је Матијевићева.

Директор Туристичке организације Требиње Марко Радић каже да је цијела туристичко-новинарска прича започела на посљедњем Сајму туризма у Београду, када је требињска Туристичка организација договорила сарадњу са новинарским "Прес караваном".

Радић је истакао да је ово један од начина да представе понуду града Требиња како би и на овај начин привукли што више туриста из Србије која је велико тржиште.

Он је подсјетио да Требиње из године у годину постаје све траженија дестинација за туристе из свих крајева свијета, напомињући да се посјете не вежу само за љетни период, већ и за цијелу годину.

"У Требињу је сезона продужена тако да смо за прва три мјесеца ове године имали 8.080 регистрованих ноћења што је за око 26 процената више него за исти период прошле године", истакао је Радић.

"Прес караван" из Требиња одлази сутра ујутро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана