Нови погон за чистију околину и дужи вијек ТЕ

Срна
Нови погон за чистију околину и дужи вијек ТЕ

Угљевик - Почетак изградње постројења за одсумпоравање димних гасова озваничено је јуче у Термоелектрани "Угљевик", а ради се о пројекту вриједном 79,4 милиона евра.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да ће ово постројење продужити животни вијек Рудника и Термоелектране за најмање 20 година. Ђокић је након свечане церемоније отварања градилишта рекао да је ријеч о првој инвестицији ове врсте у регији и једном од највећих еколошких пројеката. 

- Веома сам срећан што овакав пројекат реализујемо са Јапаном, једном од најважнијих и најбогатијих земаља у свијету. Захваљујем им што су имали повјерења да са нама закључе овакав финансијски аранжман - нагласио је Ђокић. 
Директор Рудника и Термоелектране "Угљевик" Ђорђе Поповић каже да ће радови трајати 35 мјесеци, али да су припреме почеле раније. 

- За отприлике 30 мјесеци имаћемо готово постројење које је прошло технички пријем и пробу. Након тога ћемо ниво сумпордиоксида свести на мјеру која ће бити апсолутно безопасна за становништво, биљке и животиње - оцијенио је Поповић. 
Амбасадор Јапана у БиХ Казуја Огава је истакао да му је драго што је амбасада могла да допринесе пројекту одсумпоравања димних гасова у Термоелектрани "Угљевик". 

Такинори Накамото, виши генерални менаџер компаније "Мицубиши хитачи пауер системс" из Јапана, која спроводи пројекат одсумпоравања димних гасова, истакао је да је циљ ове компаније да испоштује стандарде ЕУ и задате рокове. 

За пројекат одсумпоравања димних гасова Јапанска агенција за међународну сарадњу потписала је 2009. године уговор са БиХ за јапански ОДА зајам од 200 милиона КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана