Нови дом породицe Кузмић ниче на прољеће у Чесми

Данијела Стоканић
Нови дом породицe Кузмић ниче на прољеће у Чесми

Бањалука - Четворочлана породица Кузмић из бањалучког насеља Чесма, након више неуспјешних деложација, јуче је добровољно напустила кућу, јер су, захваљујући донацији из Кабинета предсједника РС, купили плац гдје би на прољеће требало да почне градња новог дома.

Ријеч је о породици која је 1992. године кућу у селу поред Славонског Брода са породицом Будиша мијењала за кућу у Бањалуци, али су стари власници тражили поништење уговора о замјени некретнина, што је Основни суд у Бањалуци прихватио.

Кузмићи су више од деценије одбијали да напусте кућу, док је глава куће Радомир неколико пута протестовао пред Палатом предсједника РС. Судске извршиоце, који су прошли пут дошли, дочекао је са плинском боцом пријетећи да ће се разнијети. Према Радомировим ријечима, који се са породицом привремено преселио у кућу у комшилуку, гдје ће боравити док не буде изграђен њихов нови дом, Кабинет предсједника РС Милорада Додика издвојио је 25.000 КМ за куповину плаца који је удаљен око 300 метара од куће у којој су до јуче живјели.

- Тешко ми је што сам напустио кућу у којој сам добар дио живота провео са породицом, која је све вријеме испаштала због неправедне одлуке правосуђа - рекао је Кузмић.

Додао је да из куће не би изашао да није наишао на подршку предсједника РС и Министарства за избјеглице и расељена лица РС, које је раније обећало да ће им направити кућу, под условом да сами обезбиједе грађевинско земљиште.

- Надам се да ћемо сљедеће љето дочекати под сопственим кровом, гдје ћемо напокон дочекати свој мир након вишегодишње патње. Договорио сам се са комшијама, у чијој кући ћемо боравити, да плаћамо симболичну кирију - казао је Кузмић.

Примопредаја кућа јуче је обављена у присуству судских извршилаца, полиције и адвоката породице Будиша Жељка Бубића.

Бубић је истакао да је ово доказ да се судске пресуде извршавају и да се поштује правни систем.

- Све институције РС раде свој посао. Захвалио бих свим органима који су учествовали у овом извршном поступку и овим чином предмет можемо сматрати довршеним - казао је Бубић.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета истакао је да је Министарство све вријеме било у току дешавања те да су Кузмићима као алтернативни смјештај, док не буде изграђена кућа, понудили објекат у Рамићима.

- Међутим, они су се одлучили да се смјесте у Чесми. Сада је на њима да ријеше документацију у вези са грађевинском дозволом, након чега ћемо почети са градњом куће, која ће задовољити потребе четворочлане породице, по систему "кључ у руке" - казао је Вулета и додао да ће Кузмићима помоћи и у пројектовању, као и у свему осталом. У четворочланој породици Кузмић једино је запослен Радомиров син.

Драма у Градишци

Деложација породице Тешановић из стана у згради у центру Градишке, која је јуче требало да буде извршена по налогу Основног суда, одгођена је из безбједносних разлога након вишечасовне драме.

Ситуација је кулминирала у тренутку када су Рената Тешановић и њен син Драган Марјановић са прозора стана, на првом спрату, полили бензин и запријетили да ће запалити стан и стубиште плинском боцом.

Деложација је заказана након судског рјешења према којем је породица Тешановић, послије 20 година спора, дужна да напусти спорни стан и да га преда Санели Француз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана