Нове животне побједе Зорице Катанић из Петрова: Завршила факултет из болесничке постеље

Данијела Стоканић
Нове животне побједе Зорице Катанић из Петрова: Завршила факултет из болесничке постеље

Добој - Самохрана мајка Зорица Катанић из Петрова, чија су храброст и оптимизам у борби са опаком болешћу дирнули цијели регион, успјела је да оствари још један свој сан и да постане дипломирани правник.

Ова четрдесетогодшњакиња је уз подршку бројних хуманиста побиједила карцином јајника, који је метастазирао и проширио се на јетру, те наставила да добија нове битке.

Да се упорност исплати и да никада не треба губити наду, показују и најновији резултати контроле послије недавне операције у Шпанији, који су, како она каже, феноменални.

Мајка лавовске снаге током опоравка од операције није жељела да јој болест буде кочница и да се препусти болесничкој постељи, већ је узела књиге у руке и са великим жаром и љубављу прионула на учење. И поново је успјела.

Завршила је факултет, па сада са поносом може рећи свима, који су у борби за живот били уз њу, радосну вијест да је постала дипломирани правник и да ће једног дана моћи да ради оно о чему је одувијек маштала.

А само прије годину љекари су јој саопштили страшну вијест да је обољела од карцинома. Упркос нимало оптимистичним прогнозама љекара, Зорица се није предавала. Говорила је да ће побиједити тешку болест зарад својих трогодишњих близанаца Андреја и Луке и да их мора још грлити. Наду у оздрављење прије неколико мјесеци пружили су јој љекари у Шпанији, гдје је и оперисана.

Катанићева је, како каже, тај страшни период оставила иза себе, те ће убудуће све вријеме овог свијета користити за уживање са синовима, родитељима и пријатељима, радећи посао који воли. Према њеним ријечима, шпански љекари су одушевљени, прије свега налазима, потом брзином опоравка, али и тиме како изгледа.

- Сви моји налази су у реду, крвна слика, тумор маркери, ЦТ преглед. С обзиром на те налазе, који су и више него добри, љекари су рекли да је хемотерапија непотребна - рекла је Катанићева.

Додала је да је сљедећа контрола заказана за три мјесеца.

- Тренутно уживам у загрљајима својих синова, који су моја снага и ведрина. Уз њих ја нисам болесна - казала је Зорица, која је прије петнаестак дана крстила малишане у манастиру Свети Никола на Озрену.

Захваливши свима који су били уз њу, Катанићева је рекла да ће, ако остане нешто од прикупљеног новца за њено лијечење, то преусмјерити на рачун неког обољелог дјетета.

Према ријечима предсједника невладине организације "Отворене мреже" Алмира Чехајића Батка, за оздрављење Зорице Катанић до сада је утрошено 40.000 евра, а само операција је коштала готово 19.000 евра.

- Највећи дио отишао је на прегледе, у смислу цитогенетика, дубинског снимања ћелија и све остало што је претходило операцији. Осим тога, трошкови боравка у Барселони су огромни и кад није у болници, односно смјештај, авионске карте и друго - рекао је Батко.

С обзиром на то да Катанићеву у наредне двије године очекује још контрола у Шпанији, Батко није могао да прецизира колико ће новца још требати за њено лијечење. Због тога јој је и даље потребна подршка добрих људи.

- Посљедњи налаз су изврсни. Они показују да Зорица нема ни на једном дијелу никаква метастаска жаришта - казао је Батко, који за Зорицу има само ријечи хвале.

Додао је да ће идућих дана из Шпаније стићи специјалне вакцине за јачање Зоричиног имуног система.

Прича о овој храброј жени и њеној животној бици, о којој је писао "Глас Српске", није оставила равнодушним велики број хуманих људи. Многи од њих су одлучили да дарују новац са надом да ће се овај велики борац за живот што прије вратити кући својим синовима, што се и десило

Контроле

С обзиром на то да Зорицу чека још контрола у Шпанији, и даље јој је потребна подршка добрих људи.

Сви који желе да помогну, новац могу да уплате на текући трансакциони рачун СБЕРБАНКЕ 567-541-50000932-45. Број девизног рачуна за уплату помоћи је S.W.I.F.Т. цоде. САБРБА2Б ИБАН БА395675415413780494 на име Зорица (Жарко) Катанић, Кнеза Лазара 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана