Ни пољопривреда не може без дигитализације

Милијана Латиновић
Ни пољопривреда не може без дигитализације

БАЊАЛУКА - Пратећи развој технологије и домаћи пољопривредници настоје што више модернизовати производњу и прераду, а на располагању им је и 3,1 милион марака бесповратних средстава за инвестиције у дигиталну трансформацију.

У оквиру пројекта ЕУ и владе Њемачке “ЕУ фор бизнис рикавери” објављен је јавни позив за додјелу новца микро, малим и средњим предузећима у сектору пољопривреде у БиХ. Могу се пријавити предузећа која се баве узгојем или прерадом воћа, укључујући садни материјал, виноградарство и маслине, те узгојем или прерадом поврћа, млијека, меса, јаја, рибе, житарица, гљива, зачинског биља, љекобиља или меда.

- По једној пријави могуће је добити од 10.000 КМ до 200.000 КМ без ПДВ-а, а новац се може користити само за финансирање прихватљивих трошкова - саопштено је у петак из УНДП-а.

За сваки пројекат подносилац пријаве мора обезбиједити властито суфинансирање у износу од минимално 15 одсто укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције, у које се убраја набавка опреме, машина, алата, комуникацијских уређаја, хардвера и софтвера за контролу, праћење, управљање и надзор производних процеса, професионалних и консултантских услуга.Циљ ове подршке је, како наводе, обезбиједити опстанак микро, малих и средњих предузећа у важним привредним секторима БиХ како би се смањили негативни ефекти изазвани пандемијом “ковида 19”.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да су информационе технологије све присутније у свим сферама, те да је и пољопривредна производња дошла на ред да буде дигитализована.

- Свједоци смо мањка радне снаге па нам је дигитализација потребна како у пружању стручних услуга, од осматрања и премјеравања парцела, тако и код процеса заливања, евиденције посијаних култура и томе слично. Доста тога се већ користи - рекао је Маринковић нагласивши да је новац из  иностраних фондова за ове намјене добродошао, али би било добро да конкурс обухвата и пољопривредна, породична газдинства, а не само фирме.

Да је свака подршка добродошла, сагласни су и у пољопривредном породичном газдинству “Капи завичаја” из Прњавора.

- Сваке године улажемо у нове машине. Не може се ни радити ако се неће улагати у опрему. Примјера ради, купили смо савремену пунилицу која пуни 16 флаша одједном - казали су у овом газдинству додајући да су претпрошле године прерадили 70 тона воћа.

Пријава

Заинтересовани за учешће у јавном позиву пројекте са потребном документацијом треба да доставе до 8. августа искључиво путем онлајн платформе https://javnipoziv.undp.ba .

- Кроз пројекат ће, након првог круга евалуације, бити пружена и експертска подршка даљем развоју одабраних идеја - саопштили су из УНДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана