Ни основци не могу без понављања разреда

Цвија Мркоњић
Ни основци не могу без понављања разреда

Бањалука - Све више ученика основних школа у РС одлази на поправни испит, а десеторо их лани није успјело да поправи јединицу, па ове школске године понављају разред.

Ученици са двије негативне оцјене могу да исправе оцјену на поправном испиту, док ђаци који имају закључене јединице из три или више предмета аутоматски понављају годину.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је истакао да су у школској 2012/13. сви основци завршили разред, док их годину касније десет није положило поправни испит. Подаци Републичког педагошког завода показују да ученици основних школа негативне оцјене углавном имају из математике, физике, хемије, енглеског и њемачког језика, а понављачи су ђаци од седмог до деветог разреда.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић каже да је лош успјех повезан са одсуством са наставе, који је све израженији и код основаца.

- Неприсуствовање настави онемогућава ученику да без проблема заврши разред. Одсуство са часова због болести је најчешћи разлог понављања разреда - наводи Мишљеновић.

Истакао је да узрок неуспјеха у школи може бити и родитељско занемаривање дјетета, те да школа у таквим случајевима није у могућности да помогне ученику.

- Седам дана прије поправног испита ђацима је обезбијеђена свакодневна припремна настава, а недостатак сарадње са родитељима очигледан је и у овој ситуацији - тврди Мишљеновић.

Он је објаснио да минимум знања за позитивну оцјену, који је предвиђен правилником оцјењивања, ученик може да савлада самим доласком на часове.

- За позитивну оцјену ђак треба да разумије основне појмове и препознаје их, што ће бити довољно да добије позитивну оцјену - истиче Мишљеновић.

С друге стране, поједини родитељи за неуспјех дјеце највише криве наставнике и обимно градиво.

- Ученици су оптерећени непотребним градивом, а наставници не желе ни мало да им олакшају. Када би својим предавањем заинтересовали дјецу, онда не би било понављања разреда - рекла је Бранка Н. из Бањалуке.

Средњошколци

Према подацима Републичког педагошког завода, у конкуренцији средњошколаца најнижа пролазност на крају школске 2013/14. забиљежена је и у Средњошколском центру "Петар Кочић" у Шипову, Машинској школи у Мркоњић Граду, Угоститељско-трговачкој и туристичкој школи у Бањалуци и Пољопривредно-прехрамбеној школи у Приједору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана