Невесиње: Почела подјела сјеменских пакета, помоћ Министарства пољопривредницима

Срна
Невесиње: Почела подјела сјеменских пакета, помоћ Министарства пољопривредницима

МОСТАР - У Невесињу је данас почела подјела 475 бесплатних пољопривредних пакета за потребе малих пољопривредних газдинстава, а које су обезбиједили Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преко пројекта ИФАД и општина Невесиње.


Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је преусмјеравањем кредитних средстава текућег ИФАД пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима обезбиједило 200 пакета вриједности од по 252 КМ. Општина Невесиње је након великог интересовања одлучила да из сопствених буџетских средстава подијели додатних 275 пакета за мале пољопривреднике.

Циљ је да се ублаже негативне посљедице епидемије вируса корона и омасови пољопривредна производња за властите потребе.

Начелник општине Миленко Авдаловић наглсио је да је интересовање пољопривредника било велико, па је локална управа одлучила да из буџетских средстава понуди додатних 275 пакета. Он сматра да ће подјела сјетвених пакета имати вишеструку корист.

“Пољопривредници ће направити корист својим породицама, а у исто вријеме ће се склонити из града и избјећи физичку изложеност”, рекао је Авдаловић.

Виши стручни сардник за рурални развој у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Дрвенџија каже да пакети подршке садрже три врсте ђубрива, десет врста сјеменског материјала и леђну прскалицу, што је довољно за заснивање производње на пола дунума пољопривредног земљишта.

“Пакетом су обухваћени мали пољопривредни произвођачи, вишечлане и социјално угрожене породице”, рекао је Дрвенџија.

Пољопривредник Драган Мучибабић каже да његовој породици оваква подршка много значи. Већ је обавио дио прољећне сјетве, а пакет ће искористити за проширење производње.

Дистрибуција сјеменских пакета почела је данас код пољопривредне апотеке “Голф комерца” у Топлој улици, а биће настављена сутра и у понедјељак како би се испоштовале препоруке надлежних органа везане за епидемиолошку ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана