Nevesinje: Počela podjela sjemenskih paketa, pomoć Ministarstva poljoprivrednicima

Srna
Nevesinje: Počela podjela sjemenskih paketa, pomoć Ministarstva poljoprivrednicima

MOSTAR - U Nevesinju je danas počela podjela 475 besplatnih poljoprivrednih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava, a koje su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preko projekta IFAD i opština Nevesinje.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je preusmjeravanjem kreditnih sredstava tekućeg IFAD projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima obezbijedilo 200 paketa vrijednosti od po 252 KM. Opština Nevesinje je nakon velikog interesovanja odlučila da iz sopstvenih budžetskih sredstava podijeli dodatnih 275 paketa za male poljoprivrednike.

Cilj je da se ublaže negativne posljedice epidemije virusa korona i omasovi poljoprivredna proizvodnja za vlastite potrebe.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglsio je da je interesovanje poljoprivrednika bilo veliko, pa je lokalna uprava odlučila da iz budžetskih sredstava ponudi dodatnih 275 paketa. On smatra da će podjela sjetvenih paketa imati višestruku korist.

“Poljoprivrednici će napraviti korist svojim porodicama, a u isto vrijeme će se skloniti iz grada i izbjeći fizičku izloženost”, rekao je Avdalović.

Viši stručni sardnik za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Drvendžija kaže da paketi podrške sadrže tri vrste đubriva, deset vrsta sjemenskog materijala i leđnu prskalicu, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta.

“Paketom su obuhvaćeni mali poljoprivredni proizvođači, višečlane i socijalno ugrožene porodice”, rekao je Drvendžija.

Poljoprivrednik Dragan Mučibabić kaže da njegovoj porodici ovakva podrška mnogo znači. Već je obavio dio proljećne sjetve, a paket će iskoristiti za proširenje proizvodnje.

Distribucija sjemenskih paketa počela je danas kod poljoprivredne apoteke “Golf komerca” u Toploj ulici, a biće nastavljena sutra i u ponedjeljak kako bi se ispoštovale preporuke nadležnih organa vezane za epidemiološku situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana