Најмедоноснија година у посљедње двије деценије

Д. Келеч, Љ. Алексић
Најмедоноснија година у посљедње двије деценије

Бањалука - Производња меда у Српској прошле године је скочила за 89,4 одсто у односу на годину раније, када су кише и поплаве уништиле огроман број медишта, међутим, пчелари истичу да је то била и најмедоноснија година у посљедње двије деценије.

Пчелари у Семберији, као и у осталим дијеловима РС задовољно трљају руке. Чак ни они најстарији не памте тако добре резултате.

Предсједник Удружења пчелара "Семберија" Љубо Новаковић истиче да су приноси меда из прошле године најбољи у протеклих 20 година. Успјели су добити и шумски мед, којег, како кажу, дуго није било. Поједини пчелари имали су више од 300 килограма.

- Просјек приноса у првој паши по кошници био је 15 до 20 килограма, а у другој од осам до десет - рекао је Новаковић.

Багрем је, како истиче, највише напунио медишта.

Међутим, упркос овако добрим резултатима, пчелари нису задовољни продајом. Цијене меда се крећу од 15 до 20 марака по килограму.

- Упркос  квалитету меда и доброј години, нажалост продаја није на задовољавајућем нивоу. Багремов мед кошта 15 марака по килограму, а шумски је нешто скупљи - истиче Новаковић и додаје да је мед изузетног квалитета и да може чекати боље продајне услове.

Он савјетује пчеларима и да искористе лијепо вријеме и прегледају кошнице.

- Сада је потребно прегледати кошнице, додати погаче и очистити рамове - каже Новаковић и додаје да је 2015. година била изузетно медоносна и берићетна за пчеларе у односу на низ претходних, када су пчелари биљежили сталне губитке.

Предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара РС Обрад Нинковић истиче да су поплаве у 2014. години уништиле готово цијелу производњу меда. Срећом, прошла је успјела да донесе незапамћене приносе, и то посебно када је у питању багремов мед.

- За ову годину је још рано говорити какви ће бити приноси, али се надамо да ћемо имати бар малим дијелом као прошлу. Међутим, то зависи од више фактора, а најзначајнији су временски услови - додао је Нинковић.

Јаја, вуна и млијеко

Према подацима Завода за статистику РС, осим производње меда која је лани рекордно повећана, у порасту је била и производња вуне, и то за 10,5 одсто.

Са друге стране, производња кокошијих јаја била је мања за 2,6 одсто, овчијег млијека за 1,8, козијег за 0,4, а крављег млијека за 0,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана