Најбрже кочије у Бањалуку стигле из Србије

Невена Бунић
Најбрже кочије у Бањалуку стигле из Србије

Бањалука - Милан Ђурђевић из општине Пећинци у Србији освојио је "Пехар града Бањалуке" на првом међународном такмичењу у запрежном спорту, које је јуче на бањалучком стадиону Фудбалског клуба "Омладинац" окупило љубитеље ових животиња.

Драган Трњаков из Зрењанина освојио је друго, док је треће мјесто припало Николи Живанчевићу из Дабановаца у Србији.

Изгланцане кочије и расни коњи за бројне посјетиоце били су права атракција на турниру на коме је наступило 15 екипа из БиХ, Републике Српске и Србије. Такмичари су се надметали у дисциплини двопрежних и четворопрежних запрега у вожњи прецизности, односно вожњи између чуњева.

Првенству је претходио дефиле кочија кроз центар града и задржавање испред Храма Христа Спаситеља, гдје су привукли велику пажњу пролазника. Организатор ове несвакидашње смотре је коњички клуб "Падок" из Бањалуке.

- Циљ нам је био да у мапу коњичког спорта вратимо Бањалуку, јер овај град има историју у оваквим такмичењима. Много рада и труда је уложено у такмичење и већ смо почели са плановима за наредно - казала је предсједница у коњичком клубу "Падок" Катарина Јовановић.

Истиче да је ово такмичење веома значајно за Бањалуку.

- У нашем граду постоји неколико коњичких клубова па је било логично да организујемо такмичење, што има велики значај и у туристичком смислу, јер су коњи сами по себи атракција. Жеља нам је да турнир прерасте у традицију - казала је Јовановићева.

Већина учесника такмичења иза себе има низ освојених награда.

 - Конкуренција је била веома јака, дошли су сигурно они најбољи из Србије. Стално тренирамо и ово је добра провјера пред државно првенство. Иза себе имамо освојени Куп Србије, награду за најљепшу кочију, низ награда на ревијама. Коњи су липицанери и стари су 12 година - казао је Роман Казарев из коњичког клуба из Зрењанина.

На турниру је учествовао и Илија Ђакић из коњичког клуба "Чокорска поља", чији су липицанери прваци Републике Српске у запрегама за 2016. годину.

- Дивно је што смо се данас окупили и што има оволико лијепих коња. Нису важне само награде, већ и дружење. Нисмо се посебно спремали за такмичење, коњи стално тренирају - рекао је Ђакић.

Историја

У Бањалуци је прије више од пола вијека одржано први коњичко такмичење.

- На простору данашњег Бањалучког поља 1957. године одржано је прво такмичење. Из историје града познато је "одмјеравање снаге и брзине" с почетка 20. вијека, када је на релацији између Бањалуке и Градишке организована трка, тада све популарнијих бицикла и коња. Убједљиву побједу однијели су коњи - казала је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана