Мрачна пећина и Говјештица адути подземног туризма општине Рогатица

Сретен Митровић
Мрачна пећина и Говјештица адути подземног туризма општине Рогатица

РОГАТИЦА - Иако се у туристичком водичу кроз Рогатицу налазе четири пећине, општина још није искористила ни мали дио потенцијала које нуди подземни туризам.

Још давне 1972. године у пројекцијама дугорочног развоја туризма на подручју Рогатице посебна пажња посвећена је подземном туризму рачунајући, у првом реду, на до тада највише познату и истражену пећину Бања Стијена, која се још зове и Мрачна пећина, али и мање истражене Попову пећину, Голубовићку и пећину Говјештицу.

Од тада па до данашњих дана није се далеко отишло од оног што се већ знало. А знало се да је пећина Бања Стијена због љепоте и богатства пећинског накита још прије Великог рата постала прва туристичка атракција коју су обилазили посјетиоци из свих крајева. Међу њима је тада било доста дама, јер се наводно, још могу пронаћи отисци штикли у пећинском блату.

Хроничари и љубитељи подземног туризма у Рогатици, попут браће Зденка и Боре Брусин те Луке Глибе, забиљежили су да се озбиљније пришло истраживању стања у овој пећини тек педесетих година прошлог вијека и утврђено да је богата разним облицима пећинског накита, а ту се може пронаћи и такозвано пећинско млијеко и то је био разлог да се ова пећина нађе под заштитом државе.

Мрачна пећина је једна од три у кањону Праче, десетак километара узводно од Месића. Ту је Голубовићка и пећина Говјештица коју је детаљно истраживала група спелеолога из Болоње 2010. и 2012. године.

Експедиција коју је у више наврата и више дана водио Мишел Кастровили утврдила је да је Говјештица са огромним амфитеатром и 9.870 метара дужине највећа у БиХ и да постоји много интересантних разлога за даља истраживања. У њој су пронађене наслаге костију пећинског медвједа који је изумро прије 20.000 година.

Све то, због ограничених кадровских и прије свега финансијских могућности, општина Рогатица није на најбољи начин искористила с циљем јачања туристичке понуде.

- Већ неколико година постоји пројекат за изградњу висећег моста с десне на лијеву обалу ријеке Праче којим би се уз малу дораду пјешачке стазе дошло пред сам улаз у пећину Говјештица. Пошто се радило о мосту од челичне ужади и дрвета, почетни предрачун био је непуних 12.000 марака. Идеја тада није заживјела, а једног дана када дође на ред, сигурно ће бити вишеструко скупље и грађевински захтјевније - рекао је за “Глас Српске” директор Општинске туристичке организације Предраг Ујић.

Наду да ће Мрачна пећина и амфитеатар Говјештице, као и друге љепоте подземног свијета у околини Рогатице донијети бенефите туристичкој привреди улило је заживљавање парка природе “Прача”.

Парк ће имати површину већу од 4.000 хектара, а највећи адути су му управо вриједности пећина Говјештица и Бања Стијена.

- Надамо се да ће са парком природе доћи бољи дани подземног туризма и на том плану отварања осталих знаменитости овог краја. Ту се, прије свега, рачуна на остатке средњовјековног града Борач и некропола стећака на Варошишту и Лађевинама, као и присуство значајног броја ендемичних и реликтних врста биљака - истакао је Ујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана